​Συνέχεια στην κόντρα κυβέρνησης-εκκλησίας με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στα θρησκευτικά, δίνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι δεν κάνει πίσω στο θέμα των Θρησκευτικών και ότι οι ενέργειές του στο ζήτημα αυτό είναι συμφωνημένες απόλυτα με τον Πρωθυπουργό.

Η δ��λωση του κυρίου Φίλη έρχεται ως απάντηση σε Κυριακάτικα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Αλ.Τσίπρα «να τον αδειάζει δίνοντας του παράλληλα εντολή να ζητήσει συγγνώμη και να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο».

Μιλώντας στο «Βήμα», ο υπουργός Παιδείας επιτέθηκε φραστικά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατηγορώντας τον ότι υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα για τα Θρησκευτικά «κάτω από την πίεση των ακραίων ιεραρχών» και της αντιπαράθεσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όπως μεταδώσαμε το Σάββατο στο star.gr, ο κ.Φίλης ζήτησε εγγράφως συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, πλην όμως από την Αρχιεπισκοπή του διαμήνυσαν ότι συνάντηση μαζί του δεν πρόκειται να υπάρξει έως την στις 4 Οκτωβρίου (έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου). Ο κ. Φίλης εμφανίζεται πάντως αποφασισμένος να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο, όποτε και όταν ο Μακαριότατος τον δεχτεί, τη στιγμή μάλιστα που έχει και την πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του από τον πρωθυπουργό.

«Στη συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να κάνω πίσω, εδώ είμαστε κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γελοιοποιηθούμε», έλεγε για να συμπληρώσει ότι το ζήτημα των Θρησκευτικών είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, στο πρόσφατο δείπνο του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία ιεραρχών και του υπουργού Παιδείας, συμφωνήθηκαν τα πάντα χωρίς ο κ. Ιερώνυμος εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, όμως, υποστηρίζουν ότι «τίποτα δεν συζητήθηκε για το μάθημα των Θρησκευτικών στο εν λόγω δείπνο. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της από κοινού με την πολιτεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού. Ουδέν άλλο».

Την ίδια ώρα, συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ζήτησε και ο Πάνος Καμμένος και η Αρχιεπισκοπή του διαμήνυσε ότι αυτή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά καθορίστηκε για την Τρίτη, αφού ο υπουργός Αμυνας θα απουσιάζει στη Σλοβακία.

Πάντως εάν ο κ.Φίλης έχει ή όχι την κάλυψη του πρωθυπουργού, θα φανεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στον Αγιασμό της Βουλής, όπου θα υπάρξει και συνάντηση Αρχιεπισκόπου- Τσίπρα. Η συνάντηση αυτή γίνεται μόλις 24 ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, έρχεται στο φως το αίτημα του κ.Ιερώνυμου προς τον πρωθυπουργό να απομακρυνθεί ο Νίκος Φίλης! Αυτό συνέβη σε κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, στη διάρκεια του καλοκαιριού ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει από τους αρχιερείς να μην επιτίθενται στον υπουργό Παιδείας, ώστε να διευκολύνει τον πρωθυπουργό να τον απομακρύνει.

Το μέρος του υπουργού Παιδείας πήρε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, λέγοντας ότι το μάθημα είχε μετατραπεί σε.. «ώρα του παιδιού».

Η δήλωση αυτή του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση εκκλησίας και θεολόγων.
Καθηγητές θεολογίας και γονείς, αμφισβητούν τις δηλώσεις του κύριου Τσιρώνη, λέγοντας πως το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία γίνεται και πρέπει να γίνεται σωστά!
Δείτε επίσης: