​Μπροστά η ΝΔ με 12,5 μονάδες από ΣΥΡΙΖΑ , σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, με δυναμική ευρείας νίκης και υπεροχή σε όλα τα σημεία ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφει διπλάσια ποσοστά από τον Αλέξη Τσίπρα.

dimoskopisi-1.jpg

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 31% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,5%.

Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει 5%, ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζω��ς Κωνσταντοπούλου με 3%. Οι ΑΝ.ΕΛ. με 2% μπορεί να εξασφαλίσουν την είσοδο και πάλι στη Βουλή, όπως και η Ενωση Κεντρώων συγκεντρώνει επίσης 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,5%. Σε διπλάσια ποσοστά παραμένουν οι αναποφάσιστοι.

dimoskopisi2.jpg

Συντριπτική είναι η υπεροχή της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης, όπου συγκεντρώνει ποσοστό 61,2% έναντι μόλις 14% που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εντυπωσιακό είναι πως το 62,3% των ερωτηθέντων ζητά εκλογές ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες "βαθμολογούν" αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης και οκτώ στους δέκα εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με τις τηλεοπτικές άδειες, αφού το 61% πιστεύει πως μέσα από αυτή τη διαδικασία πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν να ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προς όφελός του. Μάλιστα, επτά στους δέκα πιστεύουν ότι ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί!

Τσίπρας vs Mητσοτάκης

Στο ζήτημα της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας ο πρωθυπουργός ψηφίζεται ως ο καταλληλότερος μόνο από το 19,8% των ερωτηθέντων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει τις θετικές γνώμες του 35,9%.

Στο πεδίο του μεταναστευτικού, μόλις το 15,9% δίνει "θετική" ψήφο στον πρωθυπουργό, έναντι του 34,8% που θεωρεί πως ο αρχηγός της ΝΔ μπορεί να δώσει λύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ακόμη θεωρείται από το 36,5% ως καταλληλότερος για να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, ενώ ο κ. Τσίπρας επιλέγεται από το 17,5% των ερωτηθέντων. Εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπου κρίνεται καταλληλότερος με ποσοστό 37,1% έναντι 18,9% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την αντιμετώπιση της οικονομίας το 36,6% επιλέγει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 18,8% τον πρωθυπουργό, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το 34,2%, ενώ ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 20,9%. Στον τομέα της διαφάνειας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας (33,7%) συγκεντρώνει και πάλι ο πρόεδρος της ΝΔ, με το 20,5% να επιλέγει τον κ. Τσίπρα.