​Την αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση στο προσφυγικό, ένα χρόνο μετά την Σύνοδο της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια και το σχέδιο της ΕΕ για το προσφυγικό, περιέγραψε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας της μίνι - συνόδου για το προσφυγικό στη Βιέννη.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Star στη Βιέννη, Θάνος Αθανασίου, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι «οι προκλήσεις της μετανάστευσης δεν γνωρίζουν εθνικά σ��νορα» και πως «όλοι είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, και η μόνη λύση είναι κοινή».

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από το περασμένο έτος», είπε ο Επίτροπος, και πρόσθεσε «οι αριθμοί έχουν μειωθεί δραματικά: από χιλιάδες ανά ημέρα σε μερικές εκατοντάδες ανά ημέρα” και ως εκ τούτου, σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική χάρη, πρώτα απ 'όλα, χάρη στη συνεργασία με την Τουρκία».

Για την Κομισιόν, η συνέχιση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί προτεραιότητα και παραμένει “το σχέδιο A”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων είναι επίσης ζωτικής σημασίας και έχει ενισχυθεί με την παρουσία της Frontex σε διαφορετικά τμήματα των συνόρων.

«Επιπλέον, εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι η Ακτοφυλακή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία πολύ σύντομα», σημείωσε ο Δ.Αβραμόπουλος ανακοινώνοντας ότι θα πάει στη Βουλγαρία στις 6 Οκτωβρίου για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της κοινής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής της ΕΕ, χώρα προς την οποία θα διατεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση σύντομα.

«Προσφέρουμε επίσης οικονομική στήριξη προς τη Σερβία και την Πρώην Γιουγκο��λαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε ο Επίτροπος και συμπλήρωσε ότι «για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και με την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα συνήθη σημεία συγκέντρωσης μεταναστών».

Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο εταιρικής της σχέσης της ΕΕ με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, είπε πως θα υπάρξει αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης, καθώς σημειώνεται πρόοδος στην επιστροφή και την επανεισδοχή.

«Επιπλέον», είπε ότι «ένα Ευρωπαϊκό Γραφείο Επιστροφών θα συσταθεί στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων και του Λιμενικού Σώματος».

«Τελικά, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε θεμέλια της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών», πρόσθεσε.

Η ΕΕ θα υποστηρίξει τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των συνόρων τους και για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής. «Όπως είπα στην αρχή: η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας, συνεργάζονται στενά. Αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση», κατέληξε ο Επίτροπος.

Δείτε επίσης:

“Mίνι”Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό-Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες-Η δήλωση Τσίπρα

Aνθρωπιά με όρους! Οι Ευρωπαίοι θέλουν τους πρόσφυγες αρκεί να είναι μορφωμένοι και Χριστιανοί

Τσίπρας στην Σύνοδο της Βιέννης για προσφυγικό: Στόχος η βοήθεια των χωρών που πλήττονται