​Τις δικές της θέσεις ως χώρα που σηκώνει το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού καταθέτει η Ελλάδα προσερχόμενη στην Σύνοδο της Βιέννης για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στο τραπέζι των συζητήσεων ο Α.Τσίπρας τόνισε ότι : "το ζήτημα της διαχείρισης των Προσφυγικών και Μεταναστευτικών ροών, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρ��της υποδοχής, ούτε ως πρόβλημα των χωρών του βαλκανικού δρόμου, ο οποίος άλλωστε είναι έκλεισε με μονομερείς κινήσεις κάποιων χωρών", αλλά όπως εξήγησε: "είναι ζήτημα που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις χώρες στις οποίες οι ροές αυτές κατευθύνονται και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών".

Ο Α.Τσίπρας ζήτησε αντιμετώπιση του προβλήματος με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο κάτι το οποίο υπενθύμισε ότι τόνισε και στον ΟΗΕ στις δύο Διασκέψεις για το Μεταναστευτικό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι :

"η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, είναι καθοριστική για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης".

Για τον λόγο αυτόν είναι απολύτως αναγκαίο:

- Η Τουρκία να εντείνει τις ενέργειές της για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών. "Τονίζουμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι από την συνεργασία μας με την Τουρκία", σημείωσε σχετικά.

- Η Ευρώπη να επιταχύνει την υλοποίηση της Συμφωνίας στο ζήτημα της βίζας, -με παράλληλη τήρηση του Οδικού Χάρτη από την Τουρκία- και παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

- Να επιταχυνθεί ραγδαία, επιτέλους, η διαδικασία μετεγκαταστάσεων προσφύγων, δ��αδικασία που παρά τις δεσμεύσεις έχει, μέχρι σήμερα πολύ χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης (περίπου 4,000 από τους 66,000). Επίσης να αυξηθούν οι ρυθμοί επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

- Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Για τον λόγο αυτόν", είπε ο Πρωθυπουργός, "υπάρχει ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας με την FRONTEX, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο ζήτημα της προστασίας συνόρων".

Όπως είπε ο πρωθυπουργός "όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX".

Σημείωσε επιπλέον ότι απαιτείται στήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα της εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Ενημέρωσε τους ηγέτες ότι "η Υπηρεσία Ασύλου, στην Ελλάδα, ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια και, σήμερα, αντιμετωπίζει τον 4ο μεγαλύτερο φόρτο αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυ��ο (EASO) έχει δεσμευτεί για αποστολή 400 εξειδικευμένων στελεχών στα ελληνικά νησιά, και εξ αυτών βρίσκονται εκεί μόλις 19. Η Ελλάδα έχει υποβάλλει δυο αιτήματα για αποστολή 60 και 80 στελεχών της EASO, στα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση".

Τέλος ζήτησε να θεσπιστεί "Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επιστροφών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες προέλευσης, για επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο, Είναι απαράδεκτο και σε αυτόν τον τομέα το βάρος να πέφτει στις χώρες πρώτης γραμμής".

Αποστολή στη Βιέννη, Θάνος Αθανασίου