Ως απλούς δημοσίους υπαλλήλους, που στοχοποιούνται, ��εριέγραψε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, τα μέλη της Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού. Τόσο απλούς όμως, που δεν είχαν ούτε την επάρκεια, ούτε τη γνώση, ούτε τα εφόδια τελικά να ελέγξουν τα πόθεν έσχες 9 μεγαλοεπιχειρηματιών.

«Είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι και οι οποίοι με αυτοθυσία, με αρκετές ώρες δουλειάς, ολοκλήρωσαν έναν διαγωνισμό με απόλυτη επιτυχία… Στο πρώτο στάδιο είχαν ελεγχθεί και με τη συνδρομή και της Grant Thornton και όλα τα στοιχεία των φακέλων που είχαν υποβληθεί κατά τη διαδικασία προεπιλογής των υποψηφίων, είχαν επίσης δοθεί και στους συνυποψήφιους τους», είπε ο κύριος Κρέτσος.

Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους απλούς δημοσίους υπαλλήλους, αναθέτοντας τους ένα βάρος που δεν είχαν την επάρκεια να σηκώσουν. Και δεύτερον πως η Grant Thornton που επικαλείται δεν υπέγραψε καν τον έλεγχο, ενώ στους φακέλους δεν υπήρχαν καν καταθετήρια ρευστού από κάποιους. Και το πρόβλημα είναι πως η κατάσταση παραμένει χαοτική σε επίπεδο έλεγχου και στα επόμενα στάδια του διαγωνισμού, για τα οποία τώρα μαθαίνουμε λεπτομέρειες.

«Ο διαγωνισμός αυτός υλοποιείται σε στάδια και διαδικασίες και κάθε στάδιο αν θέλετε αποτελεί και μια δικλίδα ασφαλείας για τα προηγούμενα στάδια που προηγήθηκαν», είπε ο κύριος Κρέτσος και πρόσθεσε «στην φάση που είμαστε θα αναλάβει η επιτροπή ενστάσεων όλες τις προδικαστικές προσφυγές, δηλαδή όλες τις ενστάσεις που έχουν εγείρει οι υποψήφιες εταιρείες έναντι άλλων αναφορικά και με τον έλεγχο πόθεν έσχες και με τον έλεγχο της επάρκειας των οικονομικών μέσων».

Όμως και η Επιτροπή ενστάσεων αποτελείται από 3 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα σηκώσουν όπως όλα δ��ίχνουν το βάρος. Χωρίς κανείς από τους να έχει εξειδικευμένες γνώσεις για τέτοιους ελέγχους αφού αποτελείται: από μια δικηγόρο, έναν καθηγητή πληροφορικής και έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος έχει την πλήρη παραδοχή όλων, σχετικά με τέτοιου τύπου ελέγχους. Κι όμως αγνοείται από την κυβέρνηση. Όπως αγνοούνται και δεκάδες εταιρίες ορκωτών λογιστών που διαθέτουν γνώση και εμπειρία και δεν διστάζουν να υπογράφουν τους ελέγχους που πραγματοποιούν.

«Παράδειγμα, την Δευτέρα αναμένουμε 82 εκατομμύρια, την πρώτη δόση, την πληρωμή της πρώτης δόσης. Εάν κάποιος δεν τα φέρει θα χάσει την άδεια του, και μάλιστα αυτοδικαίως, γιατί το ορίζει η ίδια η προκ��ρυξη στην παράγραφο 8.4» είπε στην συνέχεια ο κύριος Κρέτσος και πρόσθεσε «Εάν δηλαδή κάποιος έχει πρόβλημα με μία υποψηφιότητα ότι δεν έχει την επάρκεια των οικονομικών μέσων και δεν μπορεί να αποδείξει την οικονομική δυνατότητα να βάλει αυτό το τίμημα, βεβαίως και θα εξεταστεί και βεβαίως η επιτροπή θα αποφανθεί και θα μου φέρει ένα πρακτικό να το εγκρίνω ή να μην το εγκρίνω».

Δηλαδή για να γίνουν απολύτως κατανοητά τα πράγματα αφενός η παραδοχή πως το μόνο ενδιαφέρον είναι να βάλει κάποιος τα χρήματα αποτελεί τον ορισμό του διαγωνισμού καζίνο, και αφετέρου ο κ.Κρέτσος, παραδέχεται απολύτως φυσικά πως αποφασίζοντας και διατάσσοντας ο ίδιος προσωπικά θα εγκρίνει ή δεν θα εγκρίνει το πρακτικό συμμετοχής κάποιου. Το πρωί ο τηλεοπ��ικός σταθμός Alpha υπέβαλλε μήνυση εναντίον της πενταμελούς Επιτροπής του διαγωνισμού και του Λευτέρη Κρέτσου, για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των καταχραστών του δημοσίου, καθώς και παράβαση καθήκοντος, όσον αφορά την έγκριση συμμετοχής Καλογρίτσα.

Τη μήνυση θα μελετήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Δείτε επίσης:

Απολογητικός Κρέτσος για τα πόθεν έσχες

Μήνυση σε Κρέτσο και Επιτροπή για το πόθεν έσχες έκανε ο Alpha