Έντονα συγκρουσιακό ήταν το κλίμα στη Βουλή ανάμεσα στον Νίκο Παππά και τ��ν Ιάσονα Φωτήλα.

Ο βουλευτής του Ποταμιού κατέθεσε ερώτηση αναφορικά με τον έλεγχο πόθεν έσχες των 4 υπερθεματιστών, επισημαίνοντας ότι αυτό που έγινε τελικά δεν ήταν έλεγχος ούτε του πόθεν ούτε του έσχες αλλά «του αίσχους».

Ο κ. Φωτήλας χαρακτήρισε «φιάσκο» τον διαγωνισμό και έκανε λόγο για νέα, αριστερή και πιο βαθιά διαπλοκή. Παράλληλα, αναρωτήθηκε το αυτονόητο, ζητώντας να μάθει γιατί η κυβέρνηση δεν ανέθεσε τον έλεγχο πόθεν έσχες στη σωστ�� επιτροπή αλλά το ανέθεσε στην επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού που αποτελείται από απλούς δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς τεχνική κατάρτιση για να φέρουν εις πέρας ένα τέτοιο έργο.

«Είναι δυνατόν να κάνει δεκτά περιουσιακά στοιχεία αμφιβόλου προελεύσεως και καθόλου άμεσα αξιοποιήσιμα. Είναι αυτό δίκαιο απέναντι σε άλλους που έδωσαν λιγότερα;» είπε -επικαλούμενος τη φωνή της Δικαιοσύνης και της λογικής- ο βουλευτής του Ποταμιού για το θέμα με τα δάνεια του κ. Καλογρίτσα.

Ο υπουργός Επικρατείας, χωρίς να απαντήσει στο προκείμενο (αλλά και σε αρκετά άλλα καρφιά του κ. Φωτήλα για τον διαγωνισμό), είπε απλά ότι δεν θα βρει κανείς «εξιλαστήρια θύματα στους δημόσιους λειτουργούς που επιτέλεσαν την ύψιστη υποχρεώση για το Δημόσιο», υπερασπίστηκε σε όλους τους τόνους τη διαγωνιστική διαδικασία, λέγοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε διαγωνισμός του Δημοσίου που είχε τόσα επίπεδα ελέγχου, ενώ κατηγόρησε τον κ. Φωτήλα για «τεχνητό οφσάιντ».

Ο κ. Παππάς άφησε και υπονοούμενα για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση σε όσους αναφέρονται σε αυτή και προσθέτοντας ότι στο μόνο που φαίνεται να υπάρχει θέμα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«Τελειώνει ο κύκλος της δημιουργίας εντυπώσεων»

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «τελειώνει ο κύκλος της δημιουργίας εντυπώσεων», ενώ αναφερόμενος στα 246 εκατομμύρια ευρώ από τον διαγωνισμό είπε πως «τα λεφτά αυτά δεν είναι αέρας».

Αναφορικά με το «βοσκοτόπι-gate», μπορεί να μην αναφέρθηκε στον κ. Καλογρίτσα αλλά να επικαλέστηκε δημοσίευμα της Καθημερινής το 2014 που -όπως είπε- τα ενέτασσε σε επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, μίλησε για στημένα δελτία ειδήσεων. Ο υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα δάνεια του κ. Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής, παρά μόνο είπε: «Μαθαίνω ότι α��τά που βγάζουν μάτι είναι τα δάνεια προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο, έσπευσε να δηλώσει ότι τον λυπεί το γεγονός ότι «έχει πλημμυρίσει το διαδίκτυο με ειρωνικά σχόλια για βοσκοτόπια και γίδια».

Όσον αφορά τους υπερθεματιστές, ο κ. Παππάς είπε: «Οι τέσσερις υποψήφιοι είναι οριστικοί υπερθεματιστές αλλά δεν έχουν άδειες. Πρέπει να ασχοληθεί η επιτροπή ενστάσεων και να καταβληθεί το τίμημα τη Δευτέρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Ο κ. Παππάς, αναφέρθηκε και στο ΣτΕ, υπογραμμίζοντας πως δεν θα κάνει καμία πρόβλεψη. Συνεχίζοντας είπε κάτι με το οποίο συμφωνούν όλοι: πως το Συμβούλιο «με αλλεπάλληλες αποφάσεις κατέδειξε ότι πρέπει να υπάρξουν άδειες». Το θέμα είναι το πώς και γιατί μόνο 4 άδειες, όμως, και όχι το αν πρέπει να υπάρξουν άδειες…

Ο υπουργός Επικρατείας για μία ακόμη φορά εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του επιχειρείν και όσων εκ των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό δεν πήραν άδεια, «ξεχνώντας» ότι ο ίδιος επέβαλε τον αριθμό «4», οδηγώντας κανάλια στο «μαύρο» και εργαζόμενους στο δρόμο.

Ο κ. Φωτήλας πέρασε στην αντεπίθεση, ρωτώντας τον υπουργό γιατί η Γενική Γραμματεία έσπευσε να μιλήσει για ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί και το τίμημα των 246 εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι καθόλου δεδομένο, ο κ. Τσίπρας τι πήγε να μοιράσει στη Θεσσαλονίκη; Αέρα…» είπε και συνέχισε λέγοντας πως η προθεσμία των 5 ημερών για το πόθεν έσχες μπήκε ώστε «να προλάβετε τη ΔΕΘ και να μοιράσετε εκατομμύρια όπως ο Χριστός μοίραζε τους άρτους με τα ψάρια».

«Αυτή η ιστορία, που σας είχε δώσει το ηθικό πλεονέκτημα, θα είναι η ταφόπλακά σας» πρόσθεσε ο κ. Φωτήλας, κάνοντας λόγο για «διαγωνισμό-παρωδία», με τον κ. Παππά να απαντά πως διαγωνισμός-παρωδία ήταν ο διαγωνισμός για τη DIGEA.

Παππάς: Θα επιβάλουμε στην DIGEA να μεταδίδει μόνο αδειοδοτημένους σταθμούς

«Οι μεταρρυθμίσεις μας στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης δεν σταματούν με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες» αναφέρει, εξάλλου, ο Νίκος Παππάς σε σημερινό του άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου τόνισε πως η κυβέρνηση θα επιβάλει στην DIGEA να μεταδίδει μόνο αδειοδοτημένους σταθμούς.

Ο υπουργός Επικρατείας, την ώρα που έχει ξεσπάσει σάλος με το «βοσκοτόπι-gate» και ενώ αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, κάνει λόγο για πέρασμα «στην κατάσταση της διαφάνειας και της ρύθμισης».

Ο ίδιος, πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα λέγοντας ότι η χώρα είχε παραχωρήσει το δίκτυο κεραιών σε μια κλειστή ομάδα επιχειρηματιών που μετέδιδαν πρόγραμμα από κανάλια άνευ αδείας, αν και γνωρίζει καλά ότι οι άδειες αποτελούσαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ υποχρέωση και ευθύνη της πολιτείας και οι επιχειρηματίες έπαιρναν τις νόμιμες -πλην προσωρινές- άδειες που το ίδιο το κράτος έδινε, αποδίδοντας μάλιστα εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και εισφορές.

Όπως ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης επεσήμανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ίσως έπρεπε να υπάρχει από την αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης αλλά σε κάθε περίπτωση «ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα άλλο».

Πολύ περισσότερο, ένα λάθος δεν διορθώνεται στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους υγιών επιχειρήσεων και κόβοντας πολύτιμους φόρους και έσοδα από το κράτος σε μια ασθμαίνουσα οικονομία…

Δείτε ακόμη:

Απολογητικός Κρέτσος για τα πόθεν έσχες

Γιάννης Βαρδινογιάννης: To Star έχει άδεια και περιμένει την απόφαση του ΣτΕ