«Η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν άδικη» είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και... αυτοκαταγγελτική διάθεση ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 για το «τσεκούρι» που (συν)υπέγραψε σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους!

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, η περικοπή του δεν ήταν κομμάτι της μεταρρύθμισης: «Μας ζητήθηκε από τον Ιούνιο, ψηφίστηκε και από ΝΔ και από ΠΑΣΟΚ κι εμείς βάλαμε στην θέση του, ως αντίβαρο, την εθνική σύνταξη».

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι όποιος σήμερα παίρνει 1.300 ευρώ άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης, δεν θα δει μείωση στην επικουρική: «Ο νόμος λέει ρητά όχι στα ποσά προ των μνημονιακών περικοπών, αλλά στα νυν καταβαλλόμενα ποσά ισχύει η προστασία των συντάξεων μέχρι τα 1300 ευρώ».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως όπου έχει γίνει λάθος θα διορθωθεί και πρόσθεσε: «Γι΄ αυτό στέλνουμε σε κάθε συνταξιούχο που είχε περικοπή, μια αναλυτική περιγραφή για το τι συνέβη. Σε αυτό το χαρτί θα τους λέμε πόσα έπαιρνε, πόση περικοπή υπέστη και σε ποιο ύψος θα είναι πλέον οι αποδοχές τους».

Τι είπε για το ΑΚΑΓΕ

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο θέμα του ΑΚΑΓΕ, λέγοντας πως δεν είναι και τίποτα το τρομερό το να σπάσει ο κουμπαράς του ταμείου των νέων γενεών.

«Δεν συνιστά πρόβλημα ή καινοφανή πρακτική η άντληση πόρων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Με το τρίτο Μνημόνιο εξουδετερώσαμε το… κακό των προηγούμενων!»

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο τρίτο Μνημόνιο, λέγοντας ότι ήταν ένας «αναγκαστικός συμβιβασμός» και πρόσθεσε: «Με το τελευταίο τρίτο μνημόνιο θέλαμε να εξουδετερώσουμε ότι κακό υπήρχε στα προηγούμενα. Όλα τα αντισυνταγματικά πράγματα που υπήρχαν».

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε πως ο κατώτατος μισθός είναι εκτός διαπραγμάτευσης και πως αυτό που συζητείται μόνο είναι «ο τρόπος που θα υπολογίζεται». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι από ελληνικής πλευράς, «θα τεθεί το θέμα της επαναφ��ράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Τι είπε για τις αναδρομικές κρατήσεις στις συντάξεις

«Είναι πολύ άδικο να πάρουμε μαζεμένα τα αναδρομικά των περικοπών» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Θα εφαρμοστεί σε όλους ο νόμος που αφορούσε συνταξιούχους του Δημοσίου κι έλεγε ότι δεν μπορεί η μηνιαία κράτηση αναδρομικών 10% με πλαφόν τα 50 ευρώ. Αυτό πλέον θα ισχύσει για όλους, περιλαμβάνεται σε διάταξη νομοσχεδίου που είναι ήδη στην Βουλή προς ψήφιση» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Ήμουν και παραμένω Αριστερός – Να μου τρίψετε το βιβλίο στη μούρη»

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως κάθε οριζόντια μείωση είναι αντισυνταγματική και πως η κυβέρνηση δεν έκανε οριζόντιες μειώσεις, ενώ ισχυρίστηκε πως είναι και παραμένει αριστερός.

«Αν έχω πει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχω γράψει, να μου τρίψετε το βιβλίο μου στη μούρη. Eγώ αριστερός ήμουν και αριστερός έμεινα» είπε ο υπουργός.

Τι είπε για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι

Όσον αφορά τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι», είπε: «Δεν θα δίνουν αυτοί μόνοι το 20% του φόρου σαν να είναι επιχειρηματίες, αλλά θα γίνεται η καταβολή του φόρου κατά 13,5% από τον εργοδότη και το υπόλοιπο ποσό από τον υπάλληλο».

Τέλος, όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να ελαφρύνει τον φτωχό πολίτη και πρόσθεσε: «Ένας οφειλέτης δεν χρωστά μόνο στην Τράπεζα. Εμείς στοχεύουμε σε μια ταυτόχρονη διαγραφή του χρέους του κάθε πολυοφειλέτη και από την Εφορία και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

Δείτε ακόμη:

«Μπλόκο» στο σπάσιμο του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για το ΙΚΑ: Δεν πέρασε με ψήφους 9-7!

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ: Για κάθε 100 ευρώ τα μπλοκάκια θα πληρώνουν έως 80 ευρώ σε φόρους!