«Η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Wall Street Journal, όπου εκτίμησε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα έχουν διευκρινιστεί ως τα τέλη του 2016.

«Όλοι γνωρίζουν και το κατανοούν ότι το Grexit έχει πλέον παρέλθει και ότι η κρίση έχει τελειώσει» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο καλοκαίρι του 2015 και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, κάνοντας λόγο για «δύσκολο δίλημμα» και για «πολύτιμο μάθημα» τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. «Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε κάποια πράγματα, τα οποία οι εταίροι μας ήταν αδύνατο να μας προσφέρουν» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στην Ευρώπη και πως πλέον «οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι Έλληνες έχουν υποφέρει αρκετά και έχουν κάνει πολλά».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας εστίασε στη μεταναστευτική κρίση, καλώντας τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Ελλάδα στη διαχείριση του προβλήματος, παρά το όποιο πολιτικό κόστος.

«Η Γερμανία είναι η πιο σημαντική σύμμαχός μας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της Άνγκελα Μέρκελ: «Η Μέρκελ πληρώνει το εσωτερικό κόστος της γενναίας απόφασης που έλαβε πέρυσι. Αλλά έλαβε μια απόφαση ως Ευρωπαίος ηγέτης. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα ήταν απολύτως διχασμένη».

Για το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι στο δικό μας “γήπεδο”. Το δίλημμα είναι για τη Γερμανία και για άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα. Πρέπει να αποφασίσουν: Είτε θα έχουν το ΔΝΤ στο “πλοίο” και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα, ή θα πρέπει να ζήσουν μ�� την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι επάνω στο “πλοίο” και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους, πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό».