Συνέντευξη σε φιλικό και ασφαλές περιβάλλον για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών έδωσε ο Λευτέρης Κρέτσος.
Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης βγήκε στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ και τον διευθυντή του ραδιοφώνου "Στο Κόκκινο", Κώστα Αρβανίτη, προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων γύρω από τον μη έλεγχο του πόθεν έσχες των 4 υπερθεματιστών. Για την ουσία των αποκαλύψεων και τα βοσκοτόπια, ο κυβερνητικός αξιωματούχος δεν είπε λέξη. Είπε, όμως, πολλές φορές ότι η διαδικασία συνεχίζεται…
«Σε κανέναν αυτή τη στιγμή δεν έχει χορηγηθεί άδεια. Δεν έχει βγει υπουργική απόφαση που να λέει "αυτοί οι τέσσερις είναι πλέον οι νέοι καναλάρχες". Εάν κάποιος έχει πρόβλημα με τα στοιχεία που παρουσίασε ή αν δεν καταθέσει την πρώτη δόση την Δευτέρα, ακόμη και για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με τις τράπεζες, θα χάσει την άδειά του αυτοδικαίως» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρέτσος.
«Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δεν τελείωσε την ημέρα που είπαμε ποιοι είναι οι τέσσερις νικητές. Υλοποιείται σε στάδια, με διαδικασίες. Κάθε στάδιο αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για τα προηγούμενα» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στη φάση που είμαστε θα αναλάβει η Επιτροπή Ενστάσεων όλες τις προδικαστικές προσφυγές, τις ενστάσεις των υποψηφίων έναντι άλλων. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα με μία υποψηφιότητα που δεν έχει την επάρκεια των οικονομικών μέσων ή δεν μπορεί να αποδείξει την οικονομική δυνατότητα ��α καταβάλει αυτό το τίμημα, βεβαίως και θα εξεταστεί. Η Επιτροπή θα αποφανθεί και θα φέρει ένα πρακτικό προς έγκριση ή απόρριψη».
Ο ίδιος, επιβεβαίωσε ότι για τους «υπερθεματιστές», το πόθεν έσχες καλύπτει το «χτύπημα» με το οποίο πήραν την άδεια και τόνισε ότι η Επιτροπή του διαγωνισμού δεν έρχεται να υποκαταστήσει την ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
«Ο νέος νόμος 4389/2016 ισχυροποιεί τον έλεγχο πόθεν έσχες, ακόμη και μικρομέτοχος μικρού ραδιοφωνικού σταθμού είναι υποχρεωμένος να καταθέτει πόθεν έσχες» υποστήριξε ο κ. Κρέτσος.
Ο γ.γ. Ενημέρωσης αναφέρθηκε και στην Επιτροπή του διαγωνισμού, σπεύδοντας να υπερασπιστεί τα μέλη της!
«Για τα “πό��εν έσχες” σε σχέση με τους διεκδικητές των αδειών, έχουν στοχοποιηθεί τα μέλη της Επιτροπής του διαγωνισμού. Απλοί δημόσιοι υπάλληλοι που με αυτοθυσία και αρκετές ώρες δουλειά ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία ένα διαγωνισμό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια, που αποκαθιστά τη νομιμότητα και αναγκάζει κάποιους ισχυρούς “παράγοντες” σε αυτή τη χώρα να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό ενοχλεί περισσότερο απ' όλα» είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης.
Μόνο που, χωρίς να το καταλάβει, υπερασπιζόμενος την Επιτροπή, άδειασε... τον εαυτό του αλλά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά! Διότι, ακριβώς περί αυτού που ο ίδιος τονίζει πρόκειται! Είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι που τους βάλατε κ. Κρέτσο να κάνουν έλ��γχο για τον οποίο δεν είχαν ούτε τα εφόδια, ούτε τις γνώσεις, ούτε το χρόνο για να κάνουν.
Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για την επιτροπή ενστάσεων. Είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι! Κανένας οικονομολόγος, κανένας ορκωτός λογιστής, κανένας που να έχει τις απαραίτητες γνώσεις και background για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Γιατί δεν ανατέθηκε το έργο σε μια ανεξάρτητη αρχή;
Όσον αφορά την κλήση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μαζί με τον κ. Παππά, ο κ. Κρέτσος σχολίασε πώς το περιμένει «με πολύ χαρά».
«Γίνεται μία προσπάθεια να πλήξουν την κυβέρνηση ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Στη δική μας περίπτωση, κάναμε μία δημοπράτηση μετά από 27 χρόνια, έχουμε καταλογίσει τα τέλη χρήσης συχνο��ήτων που κάποιοι άλλοι είχαν στα συρτάρια. Έχουμε επαναφέρει το φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης. Έχουμε μαζέψει και αρκετά από τα παράβολα συμμετοχής στο διαγωνισμό, εν αντιθέσει με την προηγούμενη διακυβέρνηση» κατέληξε.