​Στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής επιτροπής απευθύνθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά και επεξηγώντας την ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση ενώπιον των εκπροσώπων, οργανισμών, συνδικάτων και επαγγελματικών φορέων που εκπροσωπούνται στη συγκεκριμένη επιτροπή.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Σήμερα όπως και η Ευρώπη έχω ένα πρόβλημα στο περπάτημα. Σε λίγο όμως θα σταματήσω να κουτσαίνω. Παίρνω φάρμακα για αυτό. Η Ευρώπη δεν τα πάει πολύ καλά. Δεν έχουμε αρκετή Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ευρώπη, είπα πέρυσι και το επαναλαμβάνω και φέτος. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις και διαφορές. Τείνουμε να ξεχνάμε τα επιτεύγματα», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος στη συνέχεια ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο θα κινητοποιήσει μισό τρισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, επισημαίνοντας πως μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα πάει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα ραχοκοκαλιά της οικονομίας, όπως είπε, αλλά και έργα υποδομών.

Αναφερόμενος στην οικονομία δήλωσε ότι το σύμφωνο σταθερότητας εμπεριέχει όση ευελιξία χρειάζεται, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος των ελλειμμάτων το 2009 ήταν 6,3% και σήμερα μόλις 1,9% : «Η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών δουλεύει καλά».

Επιπλέον, αναφερόμενος στα επιτεύγματα της οικονομίας δήλωσε ότι 9 εκ. νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, ρυθμός ανάπτυξης του ιδίου επιπέδου όπως και στις ΗΠΑ : «Κάτι το οποίο είναι ελπιδοφόρο, δείχνει ότι η ΕΕ κινητοποιείται και οι νέες γενιές έχουν προοπτικές».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απαρίθμησε μάλιστα τις 30 πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση της ψηφιακής αγοράς στην ΕΕ, την επένδυση στα δίκτυα 5ης γενιάς, κάτι που όπως είπε θα δημιουργήσει 3,5 εκ. νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ δεν μπήκε στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, όμως περιέγραψε εκτενώς τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι έχουμε «μία κρίση στα ευρωπαϊκά σύνορα» και πως «η Συρία είναι ένας γείτονας της Ευρώπης πάρα πολύ κοντά στην Κύπρο».

«Όλοι πρέπει να πάρουν στις χώρες τους πρόσφυγες, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, λένε ότι είμαστε καθολικοί, αλλά οι άνθρωποι έρχο��ται πρώτοι και οι θρησκείες έπονται» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Γιούνκερ περιέγραψε στα μέλη της επιτροπής ένα πρόγραμμα 44 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Αφρική, ώστε να αναιρεθούν οι λόγοι μετανάστευσης προς την Ευρώπη : «Αν η Ευρώπη δεν επενδύσει στην Αφρική, τότε η Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση. Είναι μια πλούσια Ήπειρος, αλλά δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πάρει 60 εκ. μετανάστες από την Αφρική και σημείωσε ότι 225.000 περιμένουν στη Λιβύη για να διασχίσουν τη Μεσόγειο : «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία να το διαχειριστούν μόνοι τους. Ήταν εξαιρετικοί σε ό,τι έκαναν ως εδώ, χρειάζονται όμως βοήθεια. Θαυμάζω την Ελλάδα και την Ιταλία, αν και η Ιταλία τα πάει στο συγκεκριμένο θέμα καλύτερα από την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής όμως και οι δύο έχουν αφεθεί να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους».
Τέλος, επεσήμανε ότι από το 2007 είχε προτείνει σύστημα κοινής διαχείρισης συνόρων, κάτι που όλοι τώρα ζητούν», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ένα κοινό σύστημα νόμιμης μετανάστευσης και ασύλου».
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου