Κάλεσμα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Σύνοδο Ηγετών για το Προσφυγικό, που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ.


Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός:


-Κατήγγειλε την λογική του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που εκδηλώνεται και καλλιεργείται με την έγερση φρακτών και τειχών απέναντι στις προσφυγικές ροές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η λογική της ξενοφοβίας είναι ντροπή για την Ευρώπη».


-Επισήμανε την ανάγκη να εξαρθρωθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα δίκτυα παράνο��ης διακίνησης ανθρώπων.


-Εξέφρασε σαφή θέση για την επίλυση του μεταναστευτικού και συγκεκριμένα την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και την αντικατάσταση τους με νόμιμες.


Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη, για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων δικτύων διακίνησης, όσο και των ξενοφοβικών αντιλήψεων - αντιλήψεων όπως αυτές που θεωρούν ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι πολυτέλεια και υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις στην θάλασσα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.


Προσθέτουν ακόμα ότι στο πλαίσιο αυτής της τοποθέτησης, η Ελλάδα τόσο μέσω των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, όσο και στις κατ ιδίαν συναντήσεις, έχει θέσει επιτακτικά την ανάγκη για:


-'Αμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων.


-Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές.


- Άμεση αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού γραφείου για το άσυλο για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας. (Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια έχει βρεθεί να χει��ίζεται τον 4ο μεγαλύτερο φόρτο αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη).


-Ενίσχυση συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλεί��ει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες.


-'Αμεση εφαρμογή της απόφασης για ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.