Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το γεύμα των ηγετών, πριν από την προκαθορισμένη επίσκεψη των 27 στο μουσείο Danubiana.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες Θάνου Αθανασίου , 7 ηγέτες δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί, μεταξύ των οποίων ο Ματέο Ρέντζι και ο Αλεξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από διπλωματική πηγή, από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ προέβη σε μια γενική περιγραφή χωρίς αιχμές. Ο Σουηδός πρωθυπουργός μίλησε έντονα για την ανάγκη ανάπτυξης της κοινωνικής Ευρώπης.
Παρόμοια τοποθέτηση έκανε ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός, ο οποίος και αυτός μίλησε για την κοινωνική Ευρώπη, την ανάπτυξη και την ανάγκη μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό.
Ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από την ΕΕ να αναπτύξει κοινωνική προστασία και να προχωρήσει σε δομές κοινής άμυνας και ασφάλειας και τόνισε την ανάγκη όπως ο λεγόμενος οδικός χάρτης της Μπρατισλάβας, να είναι σαφής και να περιέχει μέτρα για την ανάπτυξη, ασφάλεια, νεολαία.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι μίλησε για την κοινή μεταναστευτική πολιτική και την ασφάλεια. Ζήτησε δε ανάπτυξη μέσω έμφασης σε ανταγωνιστικούς τομείς, όπως η ψηφιακή οικονομία , ενώ περιέγραψε και τις συστάσεις της έκθεσης των 5 προέδρων για την εμβάθυνση της ευρωζώνης.
Ο Α. Κόστα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, σημείωσε την σημαντική παρέμβαση Γiούνκερ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι στην Ευρώπη επικρατεί ανασφάλεια και φόβος για την απώλεια απασχόλησης και της κοινωνικής π��οστασίας. Τόνισε δε ότι χρειάζεται κοινή προσπάθεια για το προσφυγικό το οποίο “δεν μπορεί να διαχειριστεί ο καθένας μόνος του".