Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη σε δημοσιογράφους με σκοπό την χειραγώγηση του Τύπου, κατέθεσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.
Στην ερώτησή της η ευρωβουλευτής της ΝΔ καταγγέλλει τα περιστατικά αυτά και ζητά από την Επιτροπή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευθεί επαρκώς το δικαί��μα της ελευθερίας του Τύπου και το δικαίωμα των πολιτών σε απρόσκοπτη ενημέρωση, όπως θεσπίζεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και την Ευρωπαϊκή Καταστατική Νομοθεσία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:
«Μετά από μια αυθαίρετη διαδικασία, η Ελληνική Κυβέρνηση δημοπράτησε πανελλήνιες τηλεοπτικές άδειες σε 4 πλειοδότες. Στη συνέχεια υπέστη κριτική γι’ αυτό αλλά και διότι ανακοίνωσε ότι θα κλείσει υγιείς επιχειρήσεις – τηλεοπτικούς σταθμούς, με συνέπεια την ανεργία πολλών εργαζομένων. Ακολούθως, μέλη της Κυβέρνησης (η Κυβερνητική Εκπρόσωπος και Υπουργός) υπέδειξαν σε δημοσιογράφους πως πρέπει να γίνεται η ενημέρωση, και εξαπέλυσαν ύβρεις και προσβολές κατ’ αυτών που διαμαρτυρήθηκαν. Αποτέλεσμα αυτών είναι η προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης και η ελλιπής, άλλως κατευθυνόμενη, πληροφόρηση των πολιτών.
Τέτοιες ανήθικες επιθέσεις, με τις οποίες αποπειράται η φίμωση του Τύπου, αποτελούν ευθεία προσβολή του δικαιώματος στην ελευθερία του Τύπου, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Συνάδουν τέτοιες πρακτικές με τις βασικές αρχές και τα δικαιώματα που έχουν θεσπισθεί από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και την Ευρωπαϊκή Καταστατική Νομοθεσία;
2. Πώς σκοπεύει να προστατεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία του Τύπου και την απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών, που καταστρατηγούνται σκόπιμα από την Ελληνική Κυβέρνηση;».