Την πρόθεση της Κομισιόν να επαναφέρει την Ελλάδα στη ζώνη εφαρμογής της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙΙ, για το άσυλο στην ΕΕ, επιβεβαίωσε σήμερα η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να επιστρέψει αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Όπως υπενθύμισε η Νατάσα Μπερτώ, σύμφωνα με την Συνθήκη, οι αιτούντες άσυλο που εντοπίζονται σε ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να “επιστρέφονται” στην πρώτη χώρα υποδοχής, όπου κατέθεσαν αρχικά το αίτημα ασύλου τους.
Η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από τη διαδικασία αυτή, καθώς είχε κριθεί πως οι συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας δεν πληρούσαν τα κριτήρια της ΕΕ. Στόχος της Κομισιόν είναι η επαναφορά της Ελλάδας στο Δουβλίνο ΙΙΙ, μετά από επιτόπιους ελέγχους καταλληλότητας και σχετική έκθεση που θα υποβληθεί δύο φορές πριν το τέλος του χρόνου.
Η αρμόδια εκπρόσωπος απέρριψε δε και τις κατηγορίες πως η συμφωνία επαναπροώθησης από την Ελλάδα προς τη Τουρκία και της μετεγκατάστασης από την Τουρκία προς την ΕΕ δεν δουλεύει. Η Νατάσα Μπερτώ έκανε λόγο για 6000 μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία στην ΕΕ και από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη.