​Δύο ακόμα χρόνια μνημόνιο βλέπει ο επικεφαλής του ESM, Κ. Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα, εφόσον τηρηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί.

«Η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση που αντιμετωπίσαμε, αλλά αν ακολουθήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα σε περίπου δύο χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Korea Herald.

Ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε όμως αιχμές εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα για τη διακυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, τονίζοντας:

«Βρισκόμαστε εν μέσω του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στην Ελλ��δα. Η χώρα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση, καθώς οι άλλες χώρες χρειάστηκαν μόνο ένα πρόγραμμα και η εφαρμογή στην Ελλάδα διεκόπη το πρώτο μισό του προηγούμενου έτους, όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε την εξουσία. Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας προήλθαν από έναν συνδυασμό παραγόντων».

«Η Ελλάδα είχε τις περισσότερες και τις βαθύτερες στρεβλώσεις από τις υπόλοιπες, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα, και άλλα διαρθρωτικά προβλήματα, και γι' αυτό χρειάστηκε να κάνει την πιο δύσκολη προσαρμογή. Επίσης, η αδύναμη διοίκησή της είχε περιορισμένη δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων. Αλλά από τον προηγούμενο Αύγουστο η συνεργασία έχει επιστρέψει και αν η Ελλάδα ακολουθήσει την μεταρρυθμιστική α��ζέντα, είμαι σίγουρος ότι θα εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, μέσα σε περίπου δύο χρόνια», κατέληξε ο επικεφαλής του ESM.