Ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το τρίτο μνημόνιο επέρριψε ο Γιώργος Χουλιαράκης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για το τρίτο μνημόνιο.

«Το τρίτο μνημόνιο είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε την προληπτική γραμμή στήριξης, που ήταν 10 δισ. ευρώ, που θα έβρισκε τα υπόλο��πα 23 δισ. ευρώ για το σύνολο των υποχρεώσεων της; Και χωρίς εκλογές, η τότε κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2015 θα έβαζε τη χώρα σε νέο μνημόνιο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος, είπε ότι η θεωρία πως η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές μετά το δεύτερο πρόγραμμα «δεν στέκει» και έφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, λέγοντας πως όταν βγήκε στις αγορές είχε απόθεμα 20 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χουλιαράκης διαχώρισε τη θέση από τον Γιάνη Βαρουφάκη και την ομάδα διαπραγμάτευσής του, χαρακτηρίζοντας «τυχοδιωκτικό τον σχεδιασμό κάποιων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Μάλιστα, τόνισε πως τον πρώην ΥΠΟΙΚ αλλά και τον σύμβουλό του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που έκανε τις αποκαλύψεις για το plan X, θα τ��υς κρίνει η ιστορία.