Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κυβερνητικές πιέσεις, κυρίως προς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, για να πουν «ναι» στον εκλογικό νόμο.
Μετά το «κούρεμα» του πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη βουλή που μελετά η κυβέρνηση, ο υπουργός εσωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμεν�� να συζητήσει και το θέμα της ψήφου των ομογενών.
Τον ενδόμυχο φόβο του ΣΥΡΙΖΑ μην τυχόν και σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ και μάλιστα αυτοδύναμη, αποκάλυψε πάντως στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής.
«Γιατί το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέλουν μπόνους; Τους αφορά; Όχι!» τόνισε. Όπως πρόσθεσε, «εάν υπάρχει μπόνους και 42%, θα υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση στην εξουσία».
Η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το μπόνους του πρώτου κόμματος ως πάγιο αίτημά της, όπως ισχυρίζεται. Η ΝΔ από την πλευρά της κατέθεσε δυο τροπολογίες: Για ψήφο στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού και για κατάτμηση της Β΄Περιφέρειας της Αθήνας σε τρεις επιμέρους περιφέρειες.
«Η ΝΔ συμβάλει θετικά και δημιουργικά με προτάσεις που μπορούν να αποκτήσουν ευρεία συναίνεση. Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει σε ένα λόγο διχαστικό για μεγάλα ζητήματα, που κανονικά θα έπρεπε να ενώνουν» ανέφερε ο βουλευτής της Μ. Βορίδης.
Το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς η κυβέρνηση εμφανίζεται να το συζητάει, όπως και την μείωση του πλαφόν εισόδου των κόμματων στη βουλή κάτω από το 3%.
«Είναι απαράδεκτο και προκλητικό με τους αδιέξοδους και ανόητους τακτικισμούς, να μετατρέπεται η Χρυσή Αυγή σε"ρυθμιστή" των εξελίξεων» δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
«Βλέποντας ότι δεν συγκεντρώνει τον αριθμό των 200, αρχίζει νέα μαγειρέματα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.
Το ΚΚΕ θα ψηφίσει τη διάταξη για την κατάργηση του μπόνους, ενώ η Χ��υσή Αυγή, παρότι οι πληροφορίες λένε ότι θα ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, ωστόσο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της.