Το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία έστειλαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η ετυμηγορία του βρετανικού λαού είναι σεβαστή, πρέπει οπωσδήποτε όμως η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει να επικυρώσει το δημοψήφισμα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε -μεταξύ άλλων- και το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Όπως υπογράμμ��σε ο κ. Παυλόπουλος, δεν μπορεί να διατηρείται αυτή η επαμφοτερίζουσα στάση στον χώρο της ΕΕ.

«Όσον αφορά την Ευρώπη και την ΕΕ, θα προχωρήσουν και χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία. Άλλωστε, η ΕΕ υπήρξε και πριν από τη Μεγάλη Βρετανία και θα υπάρξει και μετά τη Μεγάλη Βρετανία» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας ότι τον αγώνα για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος «θα τον δώσουμε όλοι εκείνοι που πιστεύουμε στην Ευρώπη».

«Άλλωστε, σημασία έχει όχι πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη, αλλά πόσο καλή ή καλύτερη μπορεί να γίνει» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμμερίστηκε την άποψη του Έλληνα Προέδρου ότι σήμερα η Ευρώπη περνά δύσκολες ώρες και πρόσθεσε ότι όλοι οι Ευρ��παίοι πρέπει να καταλάβουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον.

Σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς, γιατί -όπως παρατήρησε- αν τραβήξει σε βάθος χρόνου, δεν θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές.

Δεν θέλουμε να υπάρξουν παράλληλες διεργασίες, πρόσθεσε ο Γκάμπριελ και σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να καταστραφεί επειδή θα φύγει η Μεγάλη Βρετανία.

Τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι πρέπει να γίνει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, ώστε η αποκλίνουσες δυνάμεις που παρατηρούνται να γίνουν συγκλίνουσες.