​Τους λόγους που η ΝΔ αντιτίθεται στην απλή και άδολη αν��λογική εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Η απλή αναλογική στην παρούσα συγκυρία αντιβαίνει στην απλή λογική», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι η απλή αναλογική δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας. Εξηγούμαι: Η χώρα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μία κατάσταση διαχείρισης κρίσης. Είμαστε σε μία κρίση. Η κρίση, για να αντιμετωπιστεί, απαιτεί γρήγορες αποφάσεις, καθαρές αποφάσεις, ώστε να μην παρατείνονται τα αδιέξοδα και η αδυναμία λύσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται ισχυρή διακυβέρνηση και όχι εξασθενημένη διακυβέρνηση, κι όχι μια μακρά διαδικασία για να λαμβάνονται αποφάσεις. Επομένως, η απλή αναλογική δεν υπηρετεί την ανάγκη της χώρας να κυβερνάται με συνοχή, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Χρειαζόμαστε έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα συνδέει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα της χώρας. Ο παρών νόμος, ο ισχύων νόμος, υπηρετεί και τις δύο αυτές αρχές. Και αναλογικός είναι και την κυβερνησιμότητα βοηθάει».

Παρουσίασε μάλιστα και την πρόταση της ΝΔ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου λέγοντας:

«Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι δύο πράγματα, για τα οποία η ΝΔ είναι έτοιμη να συζητήσει. Πρώτα απ’ όλα, η πατρίδα να τιμήσει την υποχρέωση που έχει προς τους Έλληνες αποδήμους και να προχωρήσουμε σε ψήφο προς τους Έλληνες αποδήμους. Και δεύτερον, να διορθώσουμε την παθογένεια που έχει ο ισχύων εκλογικός νόμος και το σύστημα όσον αφορά τις τεράστιες εκλογικές περιφέρειες που μπορεί να γίνουν μικρότερες. Είναι τα δύο σημεία τα οποία η ΝΔ έχει αποφασίσει ότι μπορεί να συζητήσει με την κυβέρνηση, αλλά όχι την απλή αναλογική γιατί δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας. Η απλή αναλογική στην παρούσα συγκυρία αντιβαίνει στην απλή λογική».