​Κατηγορηματικός ότι πλέον τον πρώτο ρόλο στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων θα έχει το κράτος και όχι οι ΜΚΟ, ήταν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm.

Μίλησε μάλιστα για επιχειρήσεις εκμετάλλευσης που είχαν στήσει στην Ειδομένη διάφοροι επιτήδειοι, βγάζοντας πολλά χρήματα από τους πρόσφυγες.

«Παραπληροφορούσαν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να παραμείνει εκεί αυτή η κατάσταση, γιατί είχαν στήσει τη δική τους επιχείρηση, το μαγαζάκι τους. Στο Προσφυγικό παγκόσμια ρέει χρήμα και κάποιοι προφασιζόμενοι ότι προσφέρουν ανθρωπισμό, τα οικονομούσαν», είπε ο υπουργός.

Παραδέχθηκε βέβαια ότι υπάρχουν ΜΚΟ που προσφέρουν σημαντική βοήθεια, ωστόσο όπως είπε «ο ρόλος των ΜΚΟ πρέπει να είναι υποστηρικτικός, δεν πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο, αλλά να έχουν τον δεύτερο ρόλο κι αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα στις οργανωμένες δομές».

«Μόνο στις διαλυμένες χώρες, π.χ. Συρία και Ιράκ, το κράτος έχει δευτερεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων», είπε.

Ερωτηθείς επίσης γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η εκκένωση της Ειδομένης, ο κ. Τόσκας απάντησε:

«Τα πράγματα ωριμάζουν κι έρχεται η κατάλληλη στιγμή».