​Την δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλέπει υπουργική τροπολογία που πέρασε η Κυβέρνηση στην «κύρωση της συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας».

Στον ειδικό λογαριασμό θα κατατίθενται χρηματικά ποσά από φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και από χορηγήσεις των χρηματοδοτικών οργάνων της Ε.Ε. ως ένα επιπλέον μέσο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τη διάταξη, η κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, δημοσίων επενδύσεων, ανάθεσης μελετών, σύναψης συμβάσεων, καθώς και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα όργανα και ο τρόπος διαχείρισης του λογαριασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για τη λειτουργία του.

ΕΞΑΛΛΟΙ ΣΤΗ ΝΔ

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «πριν από λίγο καιρό στο ''όνομα'' της μεταναστευτικής πολιτικής ζητήσατε εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο για να κάνετε απ’ ευθείας αναθέσεις. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Δόθηκαν με απ’ ευθείας αναθέσεις χρήματα σε εταιρείες που εμφανίστηκαν σ’ ένα βράδυ. Έχουν γίνει ανάλογες καταγγελίες και περιμένουμε απαντήσεις που μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν».

Ο ίδιος τόνισε: «Ανθρώπινο και καλοδεχούμενο. Όμως η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού διενεργείται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, δημοσίων επενδύσεων, ανάθεσης μελέτης, σύναψη συμβάσεων καθώς και άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Δηλαδή, στην... τσέπη των Υπουργών τα λεφτά και τα χειρίζονται όπως θέλουν».

Στην... κύρωση της συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών Ελλάδας και Νέας Ζηλανδίας πέρασε όμως και μια άλλη «φωτογραφική» διάταξη με την οποία ο Νίκος Φωτόπουλος θα μπορεί να κάνει... δεύτερη θητεία ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ.