​Το ελληνικό πρόγραμμα και οι διαφωνίες ανάμεσα στους δανειστές είναι και πάλι πρώτο θέμα στον γερμανικό Τύπο.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle άρθρο της Handelsblatt αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για το ελληνικό πρόγραμμα με αφορμή και τη συνάντηση που είχε η Α. Μέρκελ με την Κ. Λαγκάρντ.

«Το δίλημμα της Μέρκελ» είναι ο τίτλος του άρθρου, και αναφέρει ότι «οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν συμφωνούν όμως ούτε μεταξύ τους. Οι διαφορές ήρθαν στο προσκήνιο στο Βερολίνο».

Επισημαίνει μάλιστα πως ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αδύνατον, αν και η επικεφαλής του ΔΝΤ για μια ακόμα φορά τόνισε την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ακόμα ότι «ειδικά το μισητό στην Ελλάδα ΔΝΤ θέλει να ελαφρύνει τους όρους λιτότητας για την κυβέρνηση στην Αθήνα σε ένα, κατά τη γνώμη του, ρεαλιστικό επίπεδο. Αυτό καλούνται να το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι παρέχοντας ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Για τη Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε θα ήταν δύσκολο να "πουλήσουν" κάτι τέτοιο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Από την άλλη πλευρά όμως η καγκελάριος επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό επιμένει και η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης. Η ομοσπονδιακή βουλή πρέπει να εγκρίνει πιθανή ελάφρυνση χρέους».

Η Die Zeit από την άλλη σε άρθρο της αναφέρει πως «η Αθήνα απειλείται εκ νέου με χρεοκοπία» και ότι «μια συμφωνία ανάμεσα στην Άγκε��α Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να την αποτρέψει».

Παράλληλα σημειώνει ότι «η συνήθης εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα είναι ότι, παρά τις τριβές και τις διαφωνίες, εν τέλει προκύπτει κάποια συμφωνία» και επισημαίνει πως «ένα πραγματικό κούρεμα, όπως ζητούν οι Έλληνες, θα μπορούσε να διχάσει την ήδη φιλονικούσα Ευρώπη: Τα περισσότερα κράτη των πιστωτών δεν δέχονται να προβούν σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων. Και στις αγορές ενδέχεται μια νέα χρεοκοπία –διότι ένα κούρεμα χρέους δεν είναι τίποτα άλλο παρά χρεοκοπία - να προκαλέσει σημαντική αβεβαιότητα».

«Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να κάνει κανείς λίγες “ζαβολιές”», σχολιάζει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Η γοητεία της σχεδιαζόμενης στρατηγικής τώρα έγκειται στο ότι η Ελλάδα θα διευκολυνθεί χωρίς να πρέπει να διεξαχθούν ριζικές οικονομικές και νομικές συζητήσεις στα κράτη των πιστωτών. Το βάρος του ελληνικού χρέους θα έμενε μεν υψηλό στα χαρτιά, όμως η Αθήνα θα έπρεπε να δαπανήσει λιγότερα χρήματα για τόκους και χρεολύσια και θα είχε έτσι στη διάθεσή της περισσότερα χρήματα για επειγόντως αναγκαίες επενδύσεις. Από αυτές επωφελείται και πάλι η οικονομία».

Ωστόσο η εφημερίδα εκτιμά ότι είναι απίθανο οι ρυθμίσεις αυτές να είναι επαρκείς για να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος.

«Η ένωση των κρατών θα πρέπει αργά ή γρήγορα να χορηγήσει το πολυπόθητο πραγματικό κούρεμα χρέους. Αλλά τότε ας ελπίσουμε ότι θα είναι η Ευρώπη σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με σήμερα», αναφέρει η εφημερίδα.

Τέλος η Tageszeitung αναφέρεται στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ και γράφει:

«Οι Έλληνες αντιστέκονται στον εξαναγκασμό της λιτότητας. Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο λαός απεργεί. Η Ελλάδα “κατεβάζει ρολά”. Κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει σήμερα από και προς τα αεροδρόμια. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εργάζονται σε υπουργεία και εφορίες. Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί. Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί δεν μεταδίδουν ειδήσεις. Οι απεργοί κινητοποιούνται από τον φόβο για νέα μέτρα λιτότητας».