​Συγκρατημένα αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εμφανίστηκε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει και πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Μοσκοβισί, σε συνέντευξη Τύπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ στην Ευρώπη, σημείωσε ακόμα με νόημα ότι το ΔΝΤ θα έχει κομβικό ρόλο, υπενθυμίζοντας παράλληλα δύο φορές το πόσο σημαντική είναι η εαρινή Σύνοδος του Ταμείου και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στην Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε ακόμα πως οι επικεφαλής των θεσμών έχουν επιστρέψει στην Αθήνα και μαζί με την ελληνική κυβέρνηση εργάζονται πάνω στα ανοιχτά ζητήματα του ασφαλιστικού, του φορολογικού, των κόκκινων δανείων και της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ.

«Τα ζητήματα αυτά είναι αρκετά πολύπλοκα, αλλά βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Μοσκοβισί και σημείωσε πως ο ίδιος νιώθει ότι είναι δυνατόν να φτάσουμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αρκετά σύντομα.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλα ζητήματα και διχογνωμίες να μας αποσπάσουν την προσοχή. Εστιάζουμε στα αποτελέσματα της διαδικασίας και από την αρχή εργαζόμαστε σε λογικές λύσεις. Ο ελληνικός προϋπολογισμός θα ελεγχθεί έτσι ώστε να εξεταστούν οι στόχοι του 2015 και βάση αυτών να εξεταστούν αν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2016 είναι ρεαλιστικοί ή όχι», είπε.

Όσο για την επικείμενη εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε πως θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για συζήτηση και πρόσθεσε:

«Όλοι εργαζόμαστε μαζί σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και καλής θέλησης και είναι στο συμφέρον μας να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα».

Όσο για το πότε θα κλείσει τελικά η πολυπόθητη συμφωνία, είπε:

«Πολλοί με κατηγορούν πως είμαι “Ορθόδοξος ή Καθολικός” όμως δεν είμαι τίποτα από τα δύο».

Επέμεινε τέλος ότι μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμφωνία.