​Συνεχίζονται και σήμερα με μεγάλη ένταση οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για τις διαγραφές δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ εξαιτίας της στάσης τους στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Με ένα χαρακτηριστικό tweet, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Α. Γεωργιάδης, παρομοιάζει τα μέλη του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Κορυφαίο», έγραψε ο κ. Γεωργιάδης και ανέβασε ένα mem, όπου ο Κιμ Γιονγκ Ουν χειροκροτεί και φαίνεται να λέει: «Ένα μεγάλο μπράβο στην ΕΣΗΕΑ».

kim-touit.jpg

Και η Όλγα Κεφαλογιάννη σχολίασε μέσω Twitter την πρωτοφανή αυτή απόφαση, γράφοντας:

«Η αποδοκιμασία πειθαρχικών μέτρων από τους ίδιους τους δημοσιογράφους συνιστά ηχηρή απάντηση στη συγκρότηση μηχανισμών λογοκρισίας».

e70cd420bf960f6311ed7cd3822b0f7b.JPG

Λάβρος εναντίον της απόφασης της ΕΣΗΕΑ και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ο οποίος έγραψε στο Twitter:

«Η ιδεοληπτκή τυφλότητα και η πολιτική ανεπάρκεια μιας αρχαϊκής αριστεράς συνυπάρχουν αρμονικά στη βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση ��ης ΕΣΗΕΑ».

757f9a5676e2a0226bd34a1c6889fdc8.JPG

«Σα να μην έφτανε ότι η χώρα καταρρέει εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι είναι ομοϊδεάτες του στην ΕΣΗΕΑ θέλουν να την κάνουν Βόρεια Κορέα», έγραψε στο Twitter και ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

70678e9bb2ff262323558ecc0d74a1f1 (1).JPG

Ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού, τέλος, Μ. Kύρκος έφερε το θέμα της διαγραφής των δημοσιογράφων στο ευρωκοινοβο��λιο με επείγουσα ερώτησή του στην Κομισιόν.

Στην ερώτησή του ο κ. Κύρκος αναφέρει:

«Το συνδικαλιστικό όργανο των Ελλήνων δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, επέβαλλε ποινές σε μέλη της για αντιδεοντολογική συμπεριφορά κατά την κάλυψη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 που κυμαίνονται από επίπληξη μέχρι προσωρινή διαγραφή.

Η ενέργεια αυτή μιας δημοσιογραφικής ένωσης που, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της, είναι πρωτοφανής.

Κατόπιν τούτων ο ευρωβουλευτής ρώτησε την Επιτροπή: Επειδή η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας:

1. Πώς θα διασφαλίσει το σεβασμό τω�� εν λόγω δικαιωμάτων, που κατοχυρώνονται στο άρθρο 11, παράγραφος 2, του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
2. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να διασφαλίσει την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, η οποία ήδη κατατάσσεται πολύ χαμηλά στις παγκόσμιες μετρήσεις περί ελευθερίας του τύπου;

Με δήλωσή του ο κ. Κύρκος τονίζει: «Πριν από λίγο καιρό συζητούσαμε στην Ευρωβουλή για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Σήμερα φτάνουμε να μιλάμε για την Ελλάδα. Θλιβερές εξελίξεις καθημερινά σε κάθε επίπεδο».