​Θετικά αποτιμά τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, «οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου είναι θετικές».

Ο πρωθυπουργός τονίζει, επίσης, ότι «η προσφυγική κρίση απαιτεί συνολική διαχείριση και αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης».

Την ίδια ώρα, απελπιστική είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Αθήνα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αρνούνται να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

prime.jpg

Το σχέδιο της Κομισιόν για τις αλλαγές στο Δουβλίνο ΙΙ

Την Τετάρτη η Κομισιόν παρουσίασε σειρά προτάσεων για ένα πιο «δίκαιο» και «βιώσιμο» σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.

Η πρώτη εναλλακτική επιλογή που προτείνει, αφορά τη διατήρηση των ισχυόντων κριτηρίων του Δουβλίνου αλλά με την προσθήκη ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης μετεγκατάστασης προσφύγων που θα ενεργοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, όταν δηλαδή ένα κράτος - μέλος υφίσταται «δυσανάλογη πίεση».

Η δεύτερη εναλλακτική επιλογή προτείνει τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα κατανομής αιτούντων άσυ��ο μόνιμου χαρακτήρα βασισμένο σε κριτήρια όπως είναι «το μέγεθος, ο πλούτος και η ικανότητα απορρόφησης του κάθε κράτους - μέλους».