Σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο στον δημοσιογραφικό αλλά και στον πολιτικό κόσμο προκαλεί η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ για διαγραφή δημοσιογράφων, επειδή κατά την άποψή του «προπαγάνδιζαν» υπέρ του «Ναι» στo δημοψήφισμα.
«Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία» έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σφοδρή κριτική από Βενιζέλο και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια, αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις.
Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας.
Τώρα έρχεται δυστυχώς πίσω από την ακύρωση των ανεξάρτητων αρχών, τις προσβολές κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και όλα όσα συνθέτουν την έλλειψη σεβασμού στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου».
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter: «Οι διώξεις δημοσιογράφων για τις απόψεις τους, αποτελούν χαρακτηριστικό αντιδημοκρατικών καθεστώτων».
Επικριτικό σχόλιο έκανε από το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναρωτήθηκε σε ανάρτησή του στο twitter: «Λέτε να είχαν δίκιο και να έβλεπαν τόσο μπροστά οι Συριζαίοι όταν έλεγαν οτι η χούντα δεν τελείωσε το ‘ 73;».
Ποτάμι: Πρωτοφανής απόφαση που επιδιώκει την χειραγώγηση των μελών της ΕΣΗΕΑ
Έντονη αντίδραση και από το Ποτάμι, με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος ανέφερε:
«Η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ να επιβάλει ποινές, που κυμαίνονται από προσωρινή διαγραφή μέχρι επίπληξη, σε μέλη της είναι πρωτοφανής.
Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις, επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της.
Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας (σε κάθε μορφή της). Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις 'αντιφρονούντων'».