​Με δραματικούς τόνους αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 2015 - όταν η Ελλάδα κινδύνεψε να βρεθεί εκτός ευρώ- ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για το παρασκήνιο των σκληρών διαπραγματεύσεων στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, «Ιστορίες».

Ο Κύπριος υπουργός παραδέχτηκε πως ανησυχούσε πολύ εκείνο το διάστημα ότι η Ελλάδα θα πήγαινε στα βράχια, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ένιωθα μεγάλη ευθύνη, επειδή δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα να λάβω αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά έβλεπα από πρώτο χέρι να διαμορφώνεται μια πολιτική που θα έβαζε σε περιπέτειες την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «όλα τα ελληνικά αιτήματα την ώρα που αυτά είχαν διατυπωθεί η Κύπρος τα στήριξε και ήταν από τις ελάχιστες χώρες (σσ η Κύπρος) που είχε στηρίξει είτε αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, είτε αίτημα για επέκταση παράταση του προγράμματος».

«Αν υπήρχε η απαίτηση (σσ απο την ελληνική κυβέρνηση) η Κύπρος να υιοθετήσει το ύφος, την νοοτροπία, τον πολιτικό προσανατολισμό και την ρητορική, αυτό δεν το έπραξα. Όπως και εγώ δεν έχω την απαίτηση από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να υιοθετήσει την δική μου πολιτική προσέγγιση για ζητήματα, όπως είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων κτλ.» εξήγησε, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρχε χάσμα απόψεων με τον τότε Έλληνα ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Μιλώντας για την έντονη αντιπαράθεση που είχε ο ίδιος με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, είπε πως «στο τελικό στάδιο τα πράγματα για την Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολα και αυτός που τα βίωσε από πρώτο χέρι ήταν ο έλληνας πρωθυπουργός», ενώ επιβεβαίωσε πως κ��ποιοι από τους εταίρους... δεν ήθελαν να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.

«Είχα την εντύπωση πως κάποιοι ήθελαν να πει "ΟΧΙ" η Ελλάδα και κάποιοι έβαζαν όρους, όχι για να γίνουν αποδεκτοί, αλλά ��ια να απορριφθούν από την ελληνική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιάδης.

«Προσπαθήσαμε και εγώ και ο Αναστασιάδης (σσ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) να διευκολύνουμε την επίτευξη της συμφωνίας» τόνισε ο ίδιος.

«Ήταν μια πορεία που στιγμάτισε την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και την θέση της Ελλάδας σε αυτή. Δεν ήταν καθόλου ευχάριστο για κάποιον να παρακολουθεί αυτή την μεταχείριση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», πρόσθεσε .

Στο ερώτημα «αν έχει φύγει τελείως το σενάριο του Grexit από το τραπέζι» ο κύριος Γεωργιάδης δεν απέρριψε τίποτα, προειδοποιώντας πως «δεν θα πρέπει να δώσουμε αφορμή στους εταίρους, δεν θα πρέπει να δώσουμε περιθώρια στον όποιο τρίτο να υλοποιήσει την δική του ατζέντα για την δική μας χώρα (σσ την Ελλάδα). Πρέπει μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή της δύσκολης συμφωνίας να μην δοθεί κανένα περιθώριο σε όσους έχουν τέτοιους στόχους».

ΒΙΝΤΕΟ ΣΚΑΙ