Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσαν σήμερα, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δίνοντας τέλος στο ζήτημα που δημιουργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks και την ένταση που υπήρξε στις σχέσεις του Ταμείου με την ελληνική κυβέρνηση.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, παρότι η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» στο χρέος της Ελλάδας, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι θα εξετασθούν άλλοι τρόποι διευκόλυνσης προς τη χώρα μας. «Διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή από νομική άποψη, αλλά υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις» δήλωσε συγκεκριμένα η καγκελάριος της Γερμανίας.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε» τόνισε επίσης η Μέρκελ σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θέση με την οποία συμφώνησε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ. Η τελευταία πάντως πρόσθεσε ότι στο ΔΝΤ είναι «αποφασισμένοι» να συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.
«Είμαι ικανοποιημένη που ακούω ότι οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για την προθυμία των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να διασφαλιστεί για τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Και φυσικά και η βιωσιμότητα του χρέους είναι κάτι που απασχολεί τους ιδιώτες επενδυτές» σχολίασε η Λαγκάρντ.