​Με ένα άρθρο του στον Guardian, ο Γιάνης Βαρουφάκης προχωρά σε αποκαλύψεις διαλόγων του με Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, αλλά και όλου του παρασκηνίου των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«H πρώτη γερμανική λέξη που έμαθα ποτέ ήταν η λέξη Siemens. Ήταν το ψυγείο μας την δεκαετία του ’50, το πλυντήριό μας, η ηλεκτρική μας σκούπα και σχεδόν κάθε οικιακή συσκευή στο σπίτι μας στην Αθήνα. Ο λόγος της εμμονής των δικών μου με την γερμανική μάρκα ήταν ο θείος μου ο Παναγιώτης που ήταν γενικός διευθυντής στην Siemens από τα μέσα του 1950 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970», αναφέρει στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συνεχίζει:

«Γερμανόφιλος και ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο επάγγελμα και άριστος γ��ώστης της γερμανικής ο θείος Παναγιώτης είχε πείσει την μικρή του αδερφή – τη μητέρα μου – ότι έπρεπε να μάθει γερμανικά. Μάλιστα, είχε σχεδιάσει να περάσει έναν χρόνο στο Αμβούργο το καλοκαίρι του 1967 κερδίζοντας μια υποτροφία του Goethe. Όμως, στις 21 Απριλίου του 1967, τα σχέδια της μητέρας μου καταστράφηκαν όπως και η δημοκρατία στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία, περιγράφει το πραξικόπημα και τη χούντα των συνταγματαρχών που… κατέστρεψαν τον κόσμο του θείου Παναγιώτη, ο οποίος ήταν σφοδρός αντικομουνιστής και υπέρ της αμερικανικής παρέμβασης στον ελληνικό εμφύλιο το 1946.

Φτάνοντας στο σήμερα, μετά από 50 χρόνια, ο Γιάνης με ένα (ν) επισκέπτεται το Βερολίνο ως υπουργός Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2015.

Η επίσκεψη αυτή όπως λέει σημαδεύτηκε από τον θρυλικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών και τα τσιράκια του ήμουν απλά ενοχλητικός. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση χάλαγε τα σχέδια της Μέρκελ και του Σόιμπλε να ελέγχουν την ευρωζώνη. Η επιτυχία μας ήταν ο μεγαλύτερος φόβος του Βερολίνου», γράφει ο Γ. Βαρουφάκης.

Επεισοδιακή ήταν και η συνάντησή του με τον Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Λίγες ημέρες πριν φτάσω στο Βερολίνο και τρεις ημέρες αφού είχα αναλάβει υπουργός Οικονομικών, δέχτηκα την πρώτη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου στο γραφείο μου στην Αθήνα: τον αυτόκλητο απεσταλμένο του Σόιμπλε στην Αθήνα, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και Π��όεδρο του Eurogroup. Μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα της συνάντησης με ρώτησε αν σκόπευα να εφαρμόσω πλήρως και αταλάντευτα το οικονομικό πρόγραμμα που είχαν υποχρεωθεί να εφαρμόσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη», περιγράφει, διευκρινίζοντας πως με βάση το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εντολή να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία, όλο αυτό δεν προμήνυε την αρχή μιας όμορφης φιλίας.

Όπως λέει στη συνάντηση αυτή προσπάθησε να δώσει στον Ντάισελμπλουμ μια διπλωματική απάντηση, λέγοντάς του ότι όλοι μαζί πρέπει να ξαναδούν το πρόγραμμα, χωρίς προκαταλήψεις, ώστε η Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της.

«Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει!», ήταν η απάντηση του προέδρου του Eurogroup και πρόσθεσε: «Αν επέμενα στην επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Δηλαδή έναν μήνα αφότου είχαμε εκλεγεί».

Εξίσου ψυχρή ήταν η υποδοχή και στο γραφείο του Β. Σόιμπλε.

«Τον πλησίασα και έτεινα το χέρι μου για χειραψία και εκείνος αρνήθηκε», γράφει ο Γ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως παρά το γεγονός ότι η σχέση τους το επόμενο διάστημα έγινε λίγο πιο θερμή, η ψυχρή του αντίδραση απέναντί του έδειχνε ξεκάθαρα τι πήγαινε άσχημα στην Ευρώπη.

«Επιστρέφοντας στην Αθήνα μετά την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, ένιωθα την ειρωνεία. Μια ήπειρος που ήταν ενωμένη παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μιλούσε την ίδια γλώσσα και δεν είχε την ίδια κουλτούρα, τώρα ήταν διχασμένη παρά το γεγονός ότι είχε ένα κοινό νόμισμα. Μια εβδομάδα μετά την πρώτη μας συνάντηση στο Βερολίνο, συναντήθηκα ξανά με τον Σόιμπλε στο τραπέζι του Eurogroup. Όταν έθεσα την έκκληση της κυβέρνησής μας για επαναδιαπραγμάτευση, ο Δρ. Σόιμπλε μου έδωσε την ανατριχιαστική απάντηση: “Οι εκλογές δεν μπορούν να επιτρέψουν σε ένα κράτος – μέλος να αλλάξουν το οικονομικό τους πρόγραμμα!”», γράφει ο Γ. Βαρουφάκης.

Στο άρθρο του θυμάται ακόμα ότι σε ένα διάλειμμα του 10ωρου Eurogroup ένας άλλος υπουργός Οικονομικών, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτει του είπε:

«Γιάνη, πρέπει να καταλάβεις ότι καμία χώρα δεν μπορεί να είναι κυρίαρχη σήμερα. Ειδικά η μικρή χρεοκοπημένη δική σου χώρα».

Υποστηρίζει ακόμα ότι όλα όσα έγιναν στο Eurogroup εκείνης της ημέρας ήταν προαποφασισμένα και ότι υπήρχε μια αρραγής συμμαχία γύρω από τον Σόιμπλε. «Ούτε μια φορά δεν αισθάνθηκα ότι οι άνθρωποι που είχα απέναντί μου ενδιαφερόντουσαν για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας...», τονίζει.

Λέει επίσης, ότι από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, προσπάθησε με μετριοπάθεια και με την βοήθεια επιφανών καθηγητών και οικονομολόγων να πείσει τον Σόιμπλε και τους εταίρους για το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας.

«Πολλές φορές με ρωτούν: Γιατί οι προτάσεις του υπουργείου σας απορρίφθηκαν; Δεν απορρίφθηκαν. Το Eurogroup και η τρόικα δεν τα απέρριψαν γιατί πολύ απλά δεν με άφησαν ποτέ να τους τα παρουσιάσω. Όταν άρχιζα να τους τα παρουσιάζω με κοιτούσαν σα να τους απήγγειλα τον Σουηδικό εθνικό ύμνο. Και στο παρασκήνιο αύξαναν την πίεση στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω τις προτάσεις μας υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εκτός και αν αποδεχθούμε το αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας», γράφει.

Τονίζει μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε όλους τους όρους της τρόικας και παραδόθηκε όπως γράφει σε αυτούς, τώρα, ζούμε μια από τα ίδια.

«Οι αποκαλύψεις των Wikileaks και οι διάλογοι που όλοι διαβάσαμε, δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον περασμένο Ιούλιο. Όταν είπα στον Σόιμπλε ότι όλοι μας είμαστε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι μιας ηπείρου σε κρίση και δεν μπορούμε να υποκύψουμε σε γραφειοκράτες, μου απάντησε: “Αυτό που έχει σημασία είναι να σεβαστούμε τους υπάρχοντες κανόνες. Και από την στιγμή που οι κανόνες εφαρμόζονται από τεχνοκράτες θα μιλήσεις με αυτούς!”», σημειώνει.

Κι ενώ προσπαθούσε, όπως λέει να πείσει μέσα στο Eurogroup τον Σόιμπλε και τους υπόλοιπους ότι υπήρχαν και ��λλοι τρόποι έπεφτε συνέχεια σε τοίχο. Λίγες ώρες αργότερα, είχαν γίνει διαρροές στα ΜΜΕ ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, εξόργισε τους συναδέλφους του στο Eurogroup, κάνοντας τους διάλεξη επί των οικονομικών».

Κι αν αναρωτιέστε πού κολλάει σε όλα αυτά ο θείος Παναγιώτης, ο Γ. Βαρουφάκης εξηγεί:

«Στη δεκαετία του ’70 όταν μετά την αποφυλάκισή του ο θείος Παναγιώτης επέστρεψε στην Siemens ήταν χαρούμενος αλλά σύντομα όλα αυτά άλλαξαν και παραιτήθηκε οργισμένος. Όταν τον ρώτησα γι��τί παραιτήθηκε, μου είπε ότι δεχόταν πιέσεις από την Γερμανία να δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς για να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της η Γερμανία στην Ελλάδα και να παίρνει την μερίδα του λέοντος στα συμβόλαια με τον ΟΤΕ».