Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έπρεπε να «προλάβει» και να βάλει capital controls από τον Μάρτιο, δηλαδή περίπου ένα μήνα μετά την εκλογή της, εξέφρασε ο Μάκης Μπαλαούρας.

«Το πιστωτικό γεγονός στο οποίο αναφέρεται ο κ. Τόμσεν, το ζήσαμε τον Ιούλιο. Τα capital controls –και αυτό είναι μια απάντηση σε όσους ισχυρίζονται το αντίθετο- δεν έγιναν από εμάς, έγιναν κατά παράβαση από το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μας φέραν σε αυτή την κατάσταση για να βάλουμε capital controls. Εγώ έχω την άποψη ότι έπρεπε να το κάνουμε από τον Μάρτιο. Τότε είχαμε τα πρώτα μηνύματα της πιστωτικής ασφυξίας όταν ψάχναμε λεφτά για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ο κοσμάκης δεν ήταν χαζός, σκεφτόταν ότι θα μας κάνουνε έφοδο στις καταθέσεις μας» τόνισε μιλώντας στο Focus FM.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας το θέμα με τις αποκαλύψεις των Wikileaks, τόνισε πως εκείνο που φάνηκε είναι πως «οι δανειστές είναι αδίστακτοι και κυρίως το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός». Παράλληλα, κατηγορήσε το Ταμείο πως εκβιάζει και τη Γερμανία για την παρουσία του στην Ευρώπη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ωστόσο είπε πως εάν παραμείνει «θα τηρήσει τη συμφωνία χωρίς να προσθέσει ούτε ένα “και”».

«Η συμφωνία αυτή δεν είναι καλή, δεν μας αρέσει. Παρ όλα αυτά -για να πάμε σε μία κατάσταση κανονικότητας- την ακολουθούμε και την τηρούμε» τόνισε ο κ. Μπαλαούρας.