​Τεταμένο ήταν σήμερα το κλίμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά από το αίτημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κληθούν να καταθέσουν στη Βουλή οι εκπρόσωποι της ΕΥΠ, της ΑΔΑΕ και της ΕΕΤΤ, ώστε να αποσαφηνιστεί το θέμα της διαρροής των διαλόγων Τόμσεν – Βελκουλέσκου από το Wikileaks.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, χαρακτήρισε άκαιρο το αίτημα και είπε πως «όταν τελειώ��ουμε το έργο μας θα κρίνουμε από τις εξελίξεις τι θα κάνουμε».

Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, τονίζοντας πως «είναι αδιανόητο η χώρα μας να εμφανίζεται ότι παραβιάζει αρχές του διεθνούς δικαίου και ότι δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις μια ευνομούμενης Πολιτείας».

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας, πως η Βουλή «πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα πως είμαστε ένα κράτος δικαίου που προστατεύει και την ιδιωτική ζωή και το απόρρητο των επικοινωνιών».

Με το αίτημα του Ε. Βενιζέλου συντάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, ο οποίος σημείωσε πως από όπου κι αν έγινε η υποκλοπή, η ΕΥΠ έπρεπε να γνωρίζει, «διαφορετικά δίνουμε την εντύπωση ότι δεν είμαστε ευνομούμενη Πολιτεία».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του κόμματος, Γ. Γκιόλας, κατηγόρησε τα δύο κόμματα πως «θέλουν να πετάξουν τη μπάλα στην κερκίδα, την ίδια ώρα που δεν λένε τίποτα για τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται σε βάρος της χώρας μας, λίγο πριν την αξιολόγηση».

«Είναι προσχηματικά όλα τα άλλα που λέγονται για να δημιουργούν θόρυβο. Δεν είναι αυτήν τη στιγμή απαραίτητο να ασχοληθεί η Επιτροπή με το θέμα. Αν στην πορεία προκύψει κάτι θα το δούμε», είπε.

Ο βουλευτής της Χρυσής ��υγής πάλι, Η. Κασιδιάρης, παίρνοντας το λόγο, υποστήριξε ότι η όλη συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές δεν έχει περιεχόμενο, καθώς όπως είπε «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει υποταχθεί στο ΔΝΤ».

«Δεν νομίζουμε ότι έχει νόημα να τρώμε τον χρόνο μας για πράγματα που δεν βρίσκεις, ούτως ή άλλως, άκρη» , είπε από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Ε. Βενιζέλος επέμεινε στο αίτημά του, τονίζοντας πως ο διεθνής Τύπος και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορούν την Ελλάδα για υποκλοπές.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αντέκρουσε το επιχείρημα του κ. Βενιζέλου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η κυρία Λαγκάρντ ζει στην Αμερική, στη χώρα των Wikileaks, και δεν θα μπορούσε να τολμήσει να πει για τη χώρα μας ότι παρακολουθεί συνομιλίες».

Τα πνεύματα δεν ηρέμησαν και μάλιστα ο Ε. Βενιζέλος είχε έντονη αντιπαράθεση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο.

Όταν, ο υπουργός είπε πως δεν έχει να συμπληρώσε�� κάτι περισσότερο στα όσα είχε πει στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο Ε. Βενιζέλος, ξέσπασε λέγοντας:

«Ντρέπομαι για την καταφρόνηση του Κοινοβουλίου. Ντρέπομαι».

«Δικό σας πρόβλημα», του απάντησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να της φωνάζει:

«Όχι, είναι δικό σας πρόβλημα».

Τον λόγο τότε πήρε ο κ. Παρασκευόπουλος λέγοντας:

«Τον κ. Βενιζέλο τον έχω ικανό να εκφράζεται με οποιαδήποτε απρέπεια».

Ο κ. Βενιζέλος προσεβλήθη και ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, προκαλώντας την αντίδραση των υπόλοιπων βουλευτών με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγα λεπτά η συνεδρίαση.