«Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστει με την Ελλάδα» επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο Bloomberg στον απόηχο των αποκαλύψεων του Wikileaks.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, η επικεφαλής του Ταμείου υπογράμμισε πως οι στόχοι για την Ελλάδα είναι δύο:

- Να επανέλθει η οικονομική σταθερότητα και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους

- Να εφοδιάσουμε την ελληνική οικονομία με ανταγωνιστικότητα μέσω των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες

Όπως τόνισε η Λαγκάρντ, «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν» και τόνισε πως η μαγική λέξη είναι η «προσαρμογή»: «Εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα γιατί αυτό μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες, τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα. Πρέπει να προσαρμοστεί γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα».

Όπως τόνισε η ίδια, επιθυμία του ΔΝΤ είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με μέτρα που θα έχουν μακροχρόνιο όφελος ��αι που «θα διαρκέσουν για πολύ μετά αφού θα έχει “εξαφανιστεί” το ΔΝΤ από το ελληνικό τοπίο».

«Προσκληθήκαμε από τις ελληνικές αρχές να εμπλακούμε στο πρόγραμμα και να βοηθήσουμε με πολύ ικανά στελέχη την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή» πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για τη σχέση της με την ελληνική κυβέρνηση, είπε σε χαμηλούς τόνους και χαμογελώντας: «Οι σχέσεις μας έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους τα τελευταία έξι χρόνια. Θα συνεχίσουμε. Γιατί είμαστε εκεί για τους πολίτες».

«Αντιμετωπίζει κινδύνους η παγκόσμια οικονομία»

Σε ομιλία της, εξάλλου, στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε στη Φρανκφούρτη η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία «έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα».
Οπως υποστήριξε η επικεφαλής του Ταμείου, η υιοθέτηση ενός συντονισμένου πακέτου μέτρων, ώστε να υπάρξουν θετικές επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, αποτελεί «μονόδρομο».
Ειδικότερα για την ευρωζώνη, υπογράμμισε την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής για όσες χώρες έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, ζήτησε την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και απηύθυνε έκκληση για αύξηση των δημόσιων δαπανών.