Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός εκφράζει ο αρθρογράφος της Telegraph, Μάθιου Λιν, σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Η Ελλάδα παραμένει ένα “τροχαίο σε αργή κίνηση” – Πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις αποκαλύψεις του Wikileaks κάνοντας λόγο για «ένα ακόμη επεισόδιο στο δράμα της ελληνικής κρίσης», με τον Λιν να δείχνει να συντάσσεται με τα όσα φέρεται να λέει ο Τόμσεν για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα.

«Ένα πιστωτικό γεγονός είναι αυτό ακριβώς που η ελληνική κρίση χρειάζεται. Η Ελλάδα παραμένει ένα “τροχαίο σε αργή κίνηση”, με το ΑΕΠ να συνεχίζει να υποχωρεί, το χρέος να αυξάνεται και να υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις επιστροφής σε μια “κανονικότητα”» αναφέρει ο αρθογράφος.

«Είναι καιρός το ΔΝΤ να απελευθερωθεί από αυτό που θα μείνει στα οικονομικά εγχειρίδια ως μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές καταστροφής όλων των εποχών και να εγκαταλείψει τους αποτυχημένους όρους που επιβάλλει το Βερολίνο στη χώρα. Αν χρειάζεται μία κρίση για να γίνει αυτό, ας είναι» επισημαίνει ο Λιν.

«Οι υπάλληλοι του ΔΝΤ έχουν δίκιο. Ένα πιστωτικό γεγονός είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Έξι χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η χώρα παραμένει σε ζώνη καταστροφής. Όταν είχε συμφωνηθεί το πακέτο διάσωσης, ήταν γραφτό η Ελλάδα να βρίσκεται τώρα σε δρόμο ανάκαμψης. Όμως, αντί αυτού πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και από εκεί στο χείριστο» τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα παραμένει εδώ και έξι χρόνια μια σημαντική απειλή: ένα ηφαίστειο που σιγοβράζει και απειλεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή» σημειώνει ο Λιν και καταλήγει: «Είτε η χώρα θα πρέπει να βγει από το ευρώ, να επιστρέψει στη δραχμή και να ξεκινήσει αργά και σταδιακά την επιστροφή προς την ανάκαμψη ή να υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση χρέους και ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας για να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά ευσεβείς πόθοι».