​Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της οποίας ο Τζο Μπάιντεν προσέφερε την στήριξη του στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη των δυο ηγετών, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μέσω ελάφρυνσης χρέους».

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

Μετά τον σάλο των τελευταιών ημερών με το ΔΝΤ, την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών Βελκουλέσκου-Τόμσεν και την οργισμένη αντίδρασης της Λαγκάρντ μετά την διαρροή στο Wikileaks, Τσίπρας και Μπάιντεν τόνισαν πως είναι σημαντικό η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά «για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».

Όσον αφορά στο άλλο μεγάλο ζήτημα, το προσφυγικό, οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρει η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, καθώς η Ελλάδα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, συζήτησαν το θέμα των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, όπως και τις ενέργειες που θα αναληφθο��ν βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο μήνα.

Εκτός πάντως από τον Τζο Μπάιντεν, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισαν την ανάγκη μεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, καθώς και την πιστή τήρηση των όρων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015.