​Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το ποιός βγαίνει κερδισμένος και ποιός χαμένος μετά τη "βόμβα" των διαλόγων Τόμσεν-Βελκουλέσκου, στα Wikileaks.

-Θα μείνει στο πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Ναι, διότι το θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι αγορές.

-Μπορεί να μείνει μόνο ως σύμβουλος; Χωρίς χρηματοδότηση;

Δύσκολο, διότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί τον περασμένο Ιούλιο με την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει και παροχή τεχνικής βοήθειας και χρηματοδότηση. Πολιτικά η Ευρωζώνη μεταθέτει την ελάφρυνση του χρέους ακόμη πιο πίσω. Αλλά πρέπει να κάνουν νέο λογαριασμό, που πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Κανείς στην Ευρώπη δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα να πληρώσει αυτά τα λεφτά και κυρίως να ξαναπάει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιό του, μια νέα συμφωνία, κάτι που έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ο Σόϊμπλε. Χωρίς πιστοποιητικό βιωσιμότητας από το ΔΝΤ είναι απίθανο να βγούμε στις αγορές.

-Είναι τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ αρνητικά για την Ελλάδα;

Όχι κατ' ανάγκη. Διότι ζητά μείωση φορολογίας, μείωση χρέους και μείωση δαπανών στο Δημόσιο.

-Τότε γιατί αντιδρά τόσο η Κυβέρνηση;

Διότι, ενώ τη συμφέρει η απομείωση χρέους, δεν θέλει περικοπές στο δημόσιο, που είναι η εκλογική της πελατεία και προτιμά τη φορολογία.

Σημειώστε πως το ΔΝΤ δεν παραβιάζει ποτέ την καταστατική του αρχή για βιωσιμότητα χρέους, στις χώρες που χρηματοδοτεί και αυτό θα είναι καθοριστικό στην οριστική του επιλογή.

-Υπάρχει περιθώριο συναίνεσης και συμβιβασμού Ευρώπης-ΔΝΤ;

Θα δείξει. Η Μέρκελ τα θέλει ΟΛΑ. Να κλείσει η αξιολόγηση, να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να πάει πίσω η ελάφρυνση του χρέους, να μην βάλουν -ξανά- οι Γερμανοί το χέρι στη τσέπη, και η Ελλάδα να πάρει ανάσα.

-Κι αν κερδίσει το ΔΝΤ; Μετά τι γίνεται;

Η προοπτική αυτή προκαλεί πονοκέφαλο, λίγο πριν τις 23 Ιουνίου, που οι Βρετανοί θα επιλέξουν στο δημοψήφισμα για το BREXIT.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Δείτε επίσης:

ΠΟΙΟΣ και ΠΩΣ υπέκλεψε την συνομιλία ΦΩΤΙΑ Τόμσεν- Βελκουλέσκου

«Παγωμένο» λόγω Wikileaks το κλίμα μεταξύ θεσμών και Τσακαλώτου στην πρώτη συνάντηση

Kύκλοι υπουργείου Οικονομικών ΗΠΑ στο Star: Δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με υποκλοπές

Διοικητής ΕΥΠ: Μόνο με εισαγγελική παραγγελία η παρακολούθηση τηλεφώνων