Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου είναι μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνεται στη λίστα των Panama Papers, στο σκάνδαλο που ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα.

Ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται -σύμφωνα με αποκαλύψεις που δημοσιοποίησε η Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists)- στα Διοικητικά Συμβούλια τριών εταιρειών του Παναμά.

Ειδικότερα, ήταν μέλος από το 2005 έως το 2014 των συμβουλίων της Green Shamrock Foundation και της Diman Foundation, ενώ το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation.

φ��ββ.jpg

«Λίγο μετά από τον ερχομό του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου έγινε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Μάλιστα, η Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων παραθέτει και την απάντηση του συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «αρχικά είπε ότι δεν θυμάται τις εταιρείες, αλλά αργότερα είπε ότι σύμ��ωνα με τα αρχεία του έχει υπηρετήσει ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios».

Συνεχίζοντας, τονίζουν ότι ο κ. Παπασταύρου είπε «ότι το έκανε για δύο οικογενειακούς φίλους με τους οποίους τον συνδέει μακρόχρονη φιλία και ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Είπε ότι “δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτές τις εταιρείες" και έτσι δεν ήταν υποχρεωμένος να τα δηλώσει στις φορολογικές αρχές».

Τέλος, αναφέρουν: «Αργότερα έγραψε ότι τα συμβούλια προβλεπόνταν να γίνονται ενεργά μόνο αν ο ιδρυτής της εταιρείας πέθαινε, κάτι που "δεν έγινε ποτέ" σε κανένα από τα τρία. Ένα δικηγορικό γραφείο μιλώντας εξ ονόματος του ιδιοκτήτη της Aisios έγραψε ότι ο Παπασταύρου παραιτήθηκε το 2012 και ποτέ δεν είχε “δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και ποτέ δεν έλαβε καμία αμοιβή”».

παπασ.jpg