​Ανοιχτή επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, απευθύνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών, μετά από τη δημοσιοποίηση του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου από το Wikileaks.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Γ. Βαρουφάκης, ο Α. Τσίπρας «δεν πρέπει επ’ ουδενί να χρησιμοποιήσει τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου για να δ��ιμονοποιήσει Τόμσεν και ΔΝΤ, παρουσιάζοντας τους Βίζερ, Κοστέλο και σία, ως τους “καλούς” Ευρωπαίους με τους οποίους “μπορούμε να τα βρούμε καλύτερα”, εφόσον ξεφορτωθούμε το ΔΝΤ».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «συμμάχους δε θα βρούμε, ούτε στον Βίζερ, ούτε βέβαια στον Τόμσεν» και χαρακτηρίζει «δώρο» τη δημοσίευση από τo Wikileaks.

Προτρέπει μάλιστα τον πρωθυπουργό να το αξιοποιήσει «τόσο εναντίον της καμένης γης του ΔΝΤ, όσο και της χρεοδουλοπαροικίας της Επιτροπής».

«Το Wikileaks σου πρόσφερε ένα δώρο που από μόνο του ανατρέπει το σχέδιο χρέωσης στην κυβέρνηση ενός νέου ιουλιανού πιστωτικού “ατυχήματος”. Πρέπει να το χρησιμοποιήσει τόσο εναντίον της καμένης γης του ΔΝΤ, όσο και της χρεοδουλοπαροικίας της επιτροπής – τόσο εναντίον του Τόμσεν, όσο εναντίον του Βίζερ. Επί του πρακταίου να το χρησιμοποιήσεις, απαιτώντας άμεση συμφωνία που περιλαμβάνει μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, μέτρα δυναμικής, αλλά όχι παραμετρικής προσαρμογής και ελάχιστο ετήσιο απόλυτο σε ευρώ στόχο ονομαστικού ΑΕΠ», αναφέρει στην επιστολή του ο Γ. Βαρουφάκης.

«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ήπιο κομμάτι της τρόικας (το ευρωπαϊκό) και ανάλγητο (το ΔΝΤ). Tον Μάρτιο του 2015, ότ��ν πληροφορούσα τον Ρέγκλινγκ πως, σύντομα, θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ του να πληρώσουμε συντάξεις ή τη δόση του ΔΝΤ, μου απάντησε κοφτά: ''Να πληρώσετε το ΔΝΤ. Οι συντάξεις είναι η τελευταία προτεραιότητα!'' Η παρουσίαση λοιπόν ��ου ΔΝΤ ως πιο ανάλγητου και της Επιτροπής ως πιο ήπιας είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορείς να κάνεις αυτήν τη στιγμή», συνεχίζει και προσθέτει:

«Το ότι το ΔΝΤ είναι ανάλγητο και κοινωνικά αναίσθητο δεν υπάρχει αμφιβολία. Επί δεκαετίες ''επισκέπτεται'' χώρες σε κρίση και χρησιμοποιεί την εξουσία του ''δανειστή ύστατης στιγμής'', ώστε να κατεδαφίσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να συνθλίψει μισθούς, να προλεταριοποιήσει μεσοαστούς επαγγελματίες. Αυτή είναι η θεσμική λειτουργία του και γι’ αυτό το ήθελε η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα».

«Παράλληλα, όμως, το ΔΝΤ κατανοεί πως η συρρίκνωση μιας οικονομίας σε κρίση (που είναι ο στόχος του) απαιτεί και μείωση του χρέους της (καθώς όταν τα εισοδήματα καταρρέουν, τα τοκιζόμενα χρέη δεν μπ��ρεί να αποπληρωθούν). Σε χώρες που έχουν το νόμισμά τους, αυτό συνήθως γίνεται μέσω υποτίμησης (εφόσον οφείλεται στο ντόπιο νόμισμα). Στη δική μας απαιτείται κούρεμα, κάτι που ορίζει ρητά το καταστατικό του ΔΝΤ, αναγκάζοντας τον Τόμσεν (μετά έξι χρόνια παραβίασης του καταστατικού του ΔΝΤ) να το θέλει πάση θυσία», καταλήγει.

Σε άρθρο του μάλιστα στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο πρώην τσάρος της οικονομίας, αποκαλύπτει πως «ο Τόμσεν μου είπε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 54 δισ. ευρώ διαγραφή χρέους με αντάλλαγμα σοβαρές μεταρρυθμίσεις».

Η συνάντηση αυτή είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2015, με τον Γ. Βαρουφάκη να αναρωτιέται τώρα τι καινούριο προσθέτει τελικά ο αποκαλυπτικός διάλογος Τόμσεν – Βελκουλέσκου.