​Την εκτίμηση ότι ο Πειραιάς θα έχει αδειάσει μέχρι το Πάσχα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δ. Βίτσας, αποκαλύπτοντας αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για εκκένωση τόσο του λιμανιού, όσο και της Ειδομένης.

Όπως είπε ο κ. Βίτσας, στην πρωινή εκπομπή του Mega, ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο αποχώρησαν από τον Πειραιά, 1.400 – 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες προς Ελαιώνα, χωρίς να έχουν προστεθεί νέες ροές.

Με βάση αυτά τα δεδομένα λοιπόν, εκτίμησε πως ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο κ. Βίτσας ζήτηση τη βοήθεια όλων, ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες για να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας, όπου, όπως είπε, υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις, ενώ μέχρι την Κυριακή θα έχει κατασκευαστεί και το μεγαλύτερο μέρος ακόμα 10.000 θέσεων.

«Μετά την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, θα αρχίσει η αντίστοιχη προσπάθεια για την Ειδομένη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Αναφερόμενος στη διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών προς την Τουρκία που ξεκίνησε σήμερα το πρωί, ο κ. Βίτσας τόνισε πως πάνω από 200 άτομα έφτασαν στην γειτονική χώρα με ασφαλή και νόμιμο τρόπο, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Ο κ. Βίτσας επιβεβαίωσε ακόμα πως αυξήθηκαν οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου από τους πρόσφυγες, μετά τη συμφωνία από την Τουρκία, ιδιαίτερα στη Χίο και στη Μυτιλήνη.

Σημείωσε επίσης πως στόχος είναι η αίτηση και η εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μέρες και στο σύνολό της να έχει κριθεί σε ένα μήνα.

Διευκρίνισε όμως ότι η αίτηση ασύλου δεν μπορεί να γίνει ούτε στον Πειραιά, ούτε στην Ειδομένη, αλλά μόνο σε κέντρα φιλοξενίας, ταυτοποίησης ή υποδοχής.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή στη Χίο, αναγνώρισε ότι στα νησιά υπάρχει ένταση και εξέφρασε την ελπίδα της κυβέρνησης ότι δημιουργείται πλέον μια κατάσταση που θα διακόψει τις μεταναστευτικές ροές και θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα.

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κάνει διαρροές και υποκλοπές»

Αναφερόμενες στις διαρροές του Wikileaks, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ξεκαθάρισε πως αυτές δεν προέκυψαν από την Αθήνα.

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να κάνει διαρροές και υποκλοπές. Οι πιο ασφαλείς άνθρωποι αυτή τη στιγμή σε αυτή τη χώρα είναι τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, τους περιποιούμαστε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είναι ουσία τα όσα λέγονται για το διαδικαστικό της υποκλοπής», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως είναι «πολύ βαριά κουβέντα να πεις ότι ο κ. Τόμσεν είναι persona non grata, όμως εκφράζει κατά γράμμα τη γραμμή του ΔΝΤ».

«Η στάση μας μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου είναι: “πάρτε αυτή τη λογική από το τραπέζι, και αυτό περιλαμβάνει και πρόσωπα”. Εμείς είχαμε μια συμφωνία την έχουμε εφαρμόσει μέχρι κεραίας και απομένουν λίγες λεπτομέρειες», συνέχισε ο κ. Βίτσας.

Τέλος, σχολιάζοντας την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως δεν αναφέρεται η επικεφαλής του ΔΝΤ στην ουσία του διαλόγου και προσπαθεί να ξεφύγει δια της διαδικασίας.