​Ξεκινούν και πάλι σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, υπό το βάρος όμως της διαρροής της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου στο Wikileaks και της αυστηρής απάντησης της Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη στην Αθήνα βρίσκεται τόσο η αποστολή των Ευρωπαίων δανειστών, όσο και του ΔΝΤ και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα τονίζουν πως η Ντέλια Βελκουλέσκου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και επαναλαμβάνουν εμφατικά ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η τήρηση όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

Όσο για το χρέος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι από τις τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους να προέλθει εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Υποστηρίζουν δε, πως πέραν της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, η μεγαλύτερη ελάφρυνση μπορεί να έλθει από την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.