Με σκληρή γλώσσα απάντησε σε επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τη διαρροή που έγινε στο Wikileaks και αποκαλύπτει διάλογο του Π. Τόμσεν και της Ν. Βελκουλέσκου, σύμφωνα με τον οποίο τα δύο στελέχη φέρονται να συζητούν το ενδεχόμενο να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα να δεχθεί περισσότερα μέτρα, προκαλώντας πιστωτικό γεγονός στη χώρα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στη Νέα Υόρκη, Δ. Σουλτογιάννης, η κα Λαγκάρντ στην επιστολή της για πρώτη φορά στα χρονικά εγκαταλείπει τη διπλωματική γλώσσα που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ως επικεφαλής του Ταμείου και υποστηρίζει πως είναι «ανοησία να πιστεύει κανείς ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική».

Η κυρία Λαγκάρντ στην επιστολή της παρέχει πλήρη κάλυψη τόσο στον Πολ Τόμσεν, όσο και στη Ντέλια Βελκουλέσκου, υπογραμμίζοντας πως η διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου είναι από τις εμπειρότερες και τις καλύτερες και ξεκαθαρίζει ότι «από πλευράς ΔΝΤ, οι διαπραγματεύσεις γίνονται με καλή πίστη και όχι μέσω απειλών και διαρροών».

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητα των συζητήσεων και να εξασφαλίσουν την προσωπική ασφάλεια της αποστολής του ΔΝΤ», αναφέρει στην επιστολή της, η Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η διαρροή και η υποκλοπή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου έγινε στην Αθήνα.

Η αποκάλυψη του Wikileaks και το τσουνάμι των εξελίξεων που προκάλεσε μέσα στο Σαββατοκύριακο, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη διαπραγμάτευση, καθώς έντονη είναι πλέον η ανησυχία για το κατά πόσο μπορούν Ελλάδα και ΔΝΤ να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σ�� κλίμα εμπιστοσύνης.

Μέσα στην εβδομάδα μάλιστα αναμένονται νέες εξελίξεις, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ, βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη, όπου και μαζί με τον Πολ Τόμσεν θα έχει επαφές με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ενδεχομένως και με την ίδια τη Γερμανίδα Καγκελάριο για το καυτό θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Επί της ουσίας η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει στα χέρια της ένα ικανοποιητικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να παρουσιάσει στα Εκτελεστικά Όργανα του ΔΣ του ΔΝΤ, ενώ είναι δεδομένο πως το Ταμείο δεν επιθυμεί να εμπλακεί περαιτέρω στο ελληνικό πρόγραμμα, αν προηγουμένως δεν υπάρξει σαφής και κατηγορηματική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων για γερή ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά πρωτίστως το Βερολίνο.

Στη Νέα Υόρκη επικρατεί έντονος προβληματισμός για το κίνητρο της υποκλοπής και την χρονική συγκυρία που έγινε αυτή, λίγο πριν ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην Αθήνα.

Πηγές του Ταμείου ισχυρίζονται ότι οι διάλογοι Τόμσεν -Βελκουλέσκου στην ουσία είναι «πάγιες θέσεις» του ΔΝΤ ότι «η ουσία των λεχθέντων είναι υπέρ της Ελλάδας και ότι η κωλυσιεργία των Ευρωπαίων στο να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους έχει μέχρι σήμερα εμποδίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας του προσφυγικού».

«Σε κάθε περίπτωση», λένε, «η πολεμική και η στοχοποίηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο εξάμηνο εναντίον του ΔΝΤ, μπορεί να λάβει τέλος με μια απλή επιστολή του πρωθυπουργού προς την κυριά Λαγκάρντ στην οποία η Ελλάδα θα δηλώνει την πρόθεσή της ότι δεν επιθυμεί πλέον την εμπλοκή του στο πρόγραμμα»​. Κι αυτό γιατί το Ταμείο, όπως λένε οι αξιωματούχοι, ποτέ δεν αποχωρεί από μια χώρα αν δεν του ζητηθεί.

Δυσαρέσκεια επικρατεί τέλος και για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού μια συνομιλία δυο ανώτατων αξιωματούχων του, που το περιεχόμενο της σημειωτέον δεν έχει διαψευστεί, όχι μόνο υποκλέπτεται, αλλά και διαρρέεται. «Αυτό» λένε χαρακτηριστικά, «είναι κάτι το πρωτοφανές που ούτε στα καθεστώτα της πρώην ανατολικής Ευρώπης δεν έχει καταγραφεί».

Ολόκληρη η επιστολή Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα:

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για το γράμμα της 2ας Απριλίου, μέσω του οποίου ρωτάτε για την θέση του ΔΝΤ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσουμε πριν έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα μπορούσα να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο.

Έχω πολλές φορές τονίσει ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές προβλέψεις και μπορεί να επιτύχει τον στόχο της επαναφοράς της Ελλάδας σε έναν δρόμο ανάπτυξης και σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους της.

Διαφορετικά δεν θα επιτύχαινε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και θα δημιουργούσε τον υπαινιγμό, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί θα υιοθετήσει ακόμα περισσότερα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανόητη.

Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και προσφάτως τηλεφωνικώς, έχω υπάρξει συνεπής στο να τονίζω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για να υπάρξει μια ρεαλιστική πιθανότητα να ικανοποιούνται πλήρως θα υπήρχε μια ανάγκη περαιτέρω ε��άφρυνσης. Για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το περιστατικό του Σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ στο κατά πόσον μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίων ανταποκρίσεων σε δηλώσεις και των δύο πλευρών.

Κατόπιν σκέψεως, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η αντιπροσωπεία (σσ: του ΔΝΤ) αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και προσωπική υποστήριξή μου.

Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως εσείς μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τηνν προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη όχι μέσω απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών.

Μάλιστα, για να υποστηρίξω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να αναρτήσω την επιστολή μου στο site μας, www.img.org. Κι εγώ επιθυμώ να μιλήσουμε και ιδιαιτέρως για το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ειλικρινώς,
Κριστίν Λαγκάρντ

Διαβάστε επίσης:

Süddeutsche Zeitung: Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Τόμσεν για το ελληνικό πρόγραμμα

Ανεπιθύμητος ο Τόμσεν για Μαξίμου- Μπαράζ επαφών Τσίπρα για Wikileaks, μίλησε με Μέρκελ-Ντράγκι

Μόνο στο STAR: Ο ρόλος του Wikileaks στην ιστορία ΔΝΤ και Αργεντινής – Γιατί ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ η Ελλάδα

Σκληρή επίθεση από ΝΔ: Ποιος λέει αλήθεια για το ΔΝΤ, ο Τσακαλώτος ή ο Τσίπρας;

Παρέμβαση Σουλτς ζητά η κυβέρνηση μετά το σάλο με το WikiLeaks

«Πυρά» Ζωής στον Τσίπρα για το WikiLeaks: Παίζει θέατρο - Το έκανε και πέρυσι!

Στον «αέρα» η διαπραγμάτευση! Στα χαρακώματα Αθήνα – ΔΝΤ λόγω του WikiLeaks

Οριακές οι σχέσεις κυβέρνησης με ΔΝΤ – Επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ και μήνυμα σε Τόμσεν

Τι θέση παίρνουν οι Βρυξέλλες για τις διαρροές-βόμβα του Wikileaks

Μόνο στο STAR: Πως ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ η συνομιλία Τόμσε��-Βελκουλέσκου;

Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη

Η απάντηση του ΔΝΤ στην Ελλάδα για τις διαρροές στο Wikileaks

ΡΑΓΔΑΙΕΣ εξελίξεις στον πόλεμο κυβέρνησης-ΔΝΤ για τις ΔΙΑΡΡΟΕΣ Wikileaks - Τι απαντά το Ταμείο

Οι ΚΑΥΤΟΙ διάλογοι Τόμσεν-Βελκουλέσκου που αποκαλύπτουν την ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΔΝΤ

Οι τρομακτικά επικίν��υνοι σχεδιασμοί του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα

«Φωτιές» άναψε το Wikileaks: Εξηγήσεις από το ΔΝΤ ζητά η κυβέρνηση!