​Την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, για να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση ζητά η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του WikiLeaks για τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά και λίγο πριν καταφτάσουν στην Αθήνα οι θεσμοί.

Την επιστολή, που κοινοποιείται στους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος Ρ. Γκουαλτιέρι, απέστε��λε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο εκφράζεται η ανησυχία από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του WikiLeaks για το θέμα της Ελλάδας και την πρόθεση του ΔΝΤ για άσκηση ισχυρών πιέσεων, τόσο προς την Αθήνα, όσο και πρις τις Βρυξέλλες, ενώ ζητείται η συμβολή για την γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Είναι εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου. Είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιθυμούν την καθυστέρηση της αξιολόγησης για να προκληθεί οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα και σχεδιάζουν την δημιουργία πιστωτικού γεγονότος για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Τέτοιες προσπάθειες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως η οικονομική και προσφυγική κρίση, ζητήματα ασφαλείας, το βρετανικό δημοψήφισμα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή.

Επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα έχει τηρήσει και εφαρμόσει την συμφωνία του Ιουλίου, προχωρώντας σε πολλές και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις, συμμετέχοντας στις συνομιλίες και δείχνοντας πάντοτε καλή πίστη», τονίζεται πως η Αθήνα αναμένει την ίδια στάση από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

«Τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι να βάζουμε τεχνητά εμπόδια. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει κίνητρα και ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία», καταλήγει η επιστολή, που κοινοποιείται επίσης σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ΕCON) καθώς και σε όλα τα μέλη της σχετικής Ομάδας Εργασίας (FAWG) που έχει συγκροτήσει του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του προγράμματος της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον «αέρα» η διαπραγμάτευση! Στα χαρακώματα Αθήνα – ΔΝΤ λόγω του WikiLeaks

«Πυρά» Ζωής στον Τσίπρα για το WikiLeaks: Παίζει θέατρο - Το έκανε και πέρυσι!