Κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για το πώς μπορεί να έγινε η διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου εξηγεί στην κάμερα του STAR ένας ειδικός στην ασφάλεια του διαδικτύου.

«Είναι αρκετά εύκολο να γίνει διαρροή. Εξαρτάται από τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει ο κάθε οργαν��σμός, δηλαδή τι μέτρα ασφαλείας έχει πάρει για να διαφυλάξει τις διαβαθμισμένες του πληροφορίες» εξηγεί ο Νίκος Μαρκόπουλος, που μόνο έκπληξη δεν ένιωσε όταν άκουσε για τη διαρροή των στελεχών του ΔΝΤ.

Για τους ειδικούς του χώρου υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι τρόποι για να υποκλέψει κάποιος μια τέτοια τηλεδιάσκεψη. Π.χ ένα τρίτο άτομο θα μπορούσε να είχε επέμβει από μακριά στους 3 υπολογιστές, αν απλά είχε μια σύνδεση Ίντερνετ.

«Τότε θα μπορούσε να υποκλέψει είτε μέσω viber είτε μέσω mail και να στέλνει το υλικό σε άλλο mail, χωρίς να φανεί η ταυτότητά του» τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος.

Η υποκλοπή θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση που υπήρχε πρόσβαση σε έναν μόνο από τους υπολογιστές που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

«Μπορεί να γίνει με ένα λογισμικό που μπορεί κάποιος να χειριστεί τον υπολογιστή ενός άλλου από απόσταση» εξηγεί ο ίδιος.

Η εμπειρία, όμως του κ. Μαρκόπουλου, λέει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι διαρροές προϋποθέτουν βοήθεια από το εσωτερικό του οργανισμού και μάλιστα όχι απαραίτητα από κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος.

«Δεν είναι δύσκολο για έναν τεχνικό να κλέψει μια αράδα mail, να τα βάλει σε ένα usb και να μην το καταλάβει κανείς» ξεκαθαρίζει ο κ. Μαρκόπουλος στο STAR.

Δείτε ακόμη:

ΠΑΜΕ ΣΕ ΡΗΞΗ; Ουδέν σχόλιο από το ΔΝΤ - «Θέλετε πιστωτική ασφυξία της Ελλάδας» λέει το Μαξίμου