Στα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται η οργισμένη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαρροές-βόμβα του Wikileaks για τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου σχετικά με το ΔΝΤ και την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις και εξηγεί στη Λαγκάρντ ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, τα οποία κλονίστηκαν από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ωρών.

Ο κ. Τσίπρας ζητά από την επικεφαλής του ΔΝΤ να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις αποκαλύψεις και ειδικά για τα «καυτά» σημεία τους, δηλαδή εάν υπάρχει σκεπτικό ή στόχος να προκληθεί πιστωτικό γεγονός και να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ καθώς και το αν γίνεται σύνδεση του ελληνικού θέματος με το δημοψήφισμα για Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζητά να πάρει θέση το ΔΝΤ και για το ότι ο Τόμσεν και η Βελκουλέσκου διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Tην ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας -μιλώντας σε συνεργάτες του- φέρεται να έκανε λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας και ξεκαθάρισε πως «δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη».

Αφήνει ανοικτά αιχμές το Μαξίμου: Έχετε σχέδιο για δημιουργία συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στα κράτη;

Η πρώτη, πάντως, αντίδραση του ΔΝΤ στο θέμα που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό και πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και Ταμείου ήταν στην ουσία το «ουδέν σχόλιο».

Το Μαξίμου, από την πλευρά του, δεν διστάσε να αφήσει ανοικτά αιχμές για το ρόλο του ΔΝΤ, σημειώνοντας με νόημα πως το Ταμείο δεν θέλησε να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι να προκαλεί συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στα κράτη -εν προκειμένω στην Ελλάδα- προκειμένου να έχουν λιγότερες αντιστάσεις.

«Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Δείτε ακόμη: