​Αναστάτωση προκάλεσε η «βόμβα» του WikiLeaks με τον κρυφό διάλογο των αξιωματούχων του ΔΝΤ που διαχειρίζονται το θέμα της Ελλάδας, Πολ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου, για το πώς θα υποχρεώσουν Αθήνα και Βρυξέλλες να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους.

«Η κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το κατά πόσον τα σχέδια χρεοκοπίας της Ελλάδας λίγο πριν το δημοψήφισμα για παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν την επίσημη θέση του Ταμείου», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως έχει γράψει το star.gr, το WikiLeaks αναφέρει πως, σε τηλεδιάσκεψή τους, στις 19 Μαρτίου, Τόμσεν και Βελκουλέσκου λένε πως το ΔΝΤ προγραμματίζει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από την Τρόικα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ εμφανίζονται αμετακίνητοι στην απαίτηση λήψης μέτρων ύψους 2,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα, το ΔΝΤ εμφανίζεται να επιθυμεί και να πιέσει για καθυστέρηση και μετάθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, δηλαδή για μετά τον Ιούνιο.

Μετά την αποκάλυψη, που γίνεται λίγο πριν τα κλιμάκια των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.