Την Δευτέρα 4 Απριλίου ξεκινά η επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και η απευθείας μετεγκατάσταση Σύρων σε χώρες της ΕΕ, αόπως νακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Προέδρου Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα.

Η Αντρέεβα ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ο εντεταλμένος του Γιούνκερ για το μεταναστευτικό Μάαρτιν Φερβέι είχε εντατικές συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές για το θέμα. Συγκεκριμένα, είχε επαφές στις Βρυξέλλες με παράγοντες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και της τουρκι��ής γενικής διεύθυνσης μεταναστευτικού.

Ανέφερε επίσης ότι ο Μάαρτεν Φερβέι και ο Επίτροπος Αβραμόπουλος θα επισκεφθούν την Άγκυρα τη Δευτέρα για να διασφαλίσουν ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει όντως την ημέρα εκείνη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Γιούνκερ, αξιωματικοί της Frontex και του EASO έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στην Ελλάδα, ενώ η σχετική επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου έχει εγκρίνει τη σχετική νομοθεσία και πολύ σύντομα η ολομέλεια θα ψηφίσει την κατηγοριοποίηση της Τουρκίας ως ασφαλή τρίτη χώρα.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου