​Την Δευτέρα 4 Απριλίου ξεκινά η επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και η απευθείας μετεγκατάσταση Σύρων σε χώρες της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος του Προέδρου Γιούνκερ Μίνα Αντρέεβα.

Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ο εντεταλμένος του προέδρου Γιούνκερ για το μεταναστευτικό Μάαρτιν Φερβέη είχε εντατικές συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές για το θέμα. Συγκεκριμένα είχε επαφές σ��ις Βρυξέλλες με παράγοντες του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και της τουρκικής γενικής διεύθυνσης μεταναστευτικού.

Ανέφερε επίσης ότι ο Μάαρτεν Φερβέη και ο Επίτροπος Αβραμόπουλος θα επισκεφθούν την Άγκυρα τη Δευτέρα για να διασφαλίσουν ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει όντως την ημέρα εκείνη. Την ίδια ώρα αξιωματικοί της Frontex και του EASO έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στην Ελλάδα, ενώ η σχετική επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου έχει εγκρίνει τη σχετική νομοθεσία και πολύ σύντομα η ολομέλεια θα ψηφίσει την κατηγοριοποίηση της Τουρκίας ως ασφαλής τρίτη χώρα, κατέληξε η Μίνα Αντρέεβα.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου