Με τηλεδιάσκεψη συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, η ομάδα εργασίας των εκπροσώπων των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης, έχοντας ως βασικό αντικείμενο την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενόψει της επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα αύριο.

«Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης βρίσκεται αποκλειστικά στο χέρι της κυβέρνησης», με τους Ευρωπαίους να έχουν συνταχθεί με τον ΔΝΤ στη λογική των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2017 και 2018, ενώ πλέον οι τέσσερις οργανισμοί που ελέγχουν το ελληνικό πρόγραμμα, έχ��υν συμφωνήσει να υποστηρίζουν ο ένας τα αιτήματα του άλλου. Αυτά μετέφερε στο star.gr κοινοτικός αξιωματούχος με ευθύνη την ενημέρωση των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης.

Πάντως από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οπότε και οι ελεγκτές επέστρεψαν στην εργασία τους στις Βρυξέλλες, μεταφέρεται ως αίσθηση πως «δεν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με την Αθήνα, αλλά μόνο τεχνική δουλειά που χρειάζεται χρόνο για να γίνει». Η Αθήνα φέρεται μάλιστα να έχει μεταφέρει στις Βρυξέλλες μια κάποια δυσαρέσκεια για την λογική του σπασίματος της αξιολόγησης σε υπό-δόσεις και prior actions και επιθυμεί κλείσιμο όλων των θεμάτων με staff level agreement πριν τις 22 Απριλίου και το άτυπο Εurogroup του Αμστερντάμ.

«Εκτιμώ ότι στην Αθήνα υπάρχ��ι πολιτική βούληση για συμφωνία επί όλων των θεμάτων» επισημαίνει ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου