Να επαναπατρίσουν τα χρήματα που έχουν «κρυμμένα» σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία αλλά και άλλες χώρες, υποσχόμενος μερική αμνηστία, καλεί τους πολίτες ο Τρύφωνας Αλεξιάδης με συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να διορθώσει το ταλαιπωρημένο τραπεζικό σύστημα και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, προετοιμάζει νομοσχέδιο που θα παρέχει κίνητρα για την εθελοντική δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων στο εξωτερικό» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το νομοσχέδιο είναι υπό διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και πιθανόν να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, «η νομοθεσία θα απαλλάσσει από πρόστιμα και κάποιες χρεώσεις αυτούς που θα σπεύσουν να δηλώσουν τα εισοδήματα. Αν και δεν θα παρέχει πλήρη αμνηστία, μπορούν να συμπεριληφθούν κίνητρα όπως η απαλλαγή απ' τις ποινικές κυρώσεις».

«Δεν θα “συγχωρέσουμε” τα πάντα, αλλά θα δώσουμε κίνητρα ώστε να ανταποκριθεί ο κόσμος» εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υπογραμμίζει πως τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν θα φορολογηθούν με συν��ελεστή ανάλογο με το εισόδημα του φορολογουμένου την περίοδο που τα απέκτησε.

«Εάν -για παράδειγμα- κάποιος είχε δηλώσει εισόδημα 200.000 ευρώ σε μία δεδομένη χρονιά αλλά εμφανίσει καταθέσεις 500.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά. Οι προτάσεις για φορολόγηση 10% με 15% δεν είναι σοβαρές, ο συντελεστής θα είναι υψηλότερος» καταλήγει ο ίδιος.