​Με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα γιατί ένα τέτοιο νόμο έπρεπε να τον έχουμε από το 2013, «αλλά δεν τον είχαμε», και την αντιπολίτευση να στηλιτεύει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την επιλογή της να το φέρει με αυτή διαδικασία, εγκρίθηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες Επιτροπές το σχέδιο νόμου για το προσφυγικό.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, επιφύλαξη να τοποθετηθούν την Παρασκευή στην Ολομέλεια εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταψήφισαν η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Μάλιστα η αντιπολίτευση άσκησε δρομύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για την ουσία του νομοθετήματος, κάνοντας ��όγο για «αποτυχία» που οδήγησε σε αδιέξοδο.

Ο κ. Βίτσας, κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών, απάντησε και σε όσους εγκαλούν την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζοντας πως η γειτονική FYROM και άλλες βαλκανικές χώρες είναι εκείνες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και αναρωτήθηκε «πως γίνεται να υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση για κάτι τέτοιο».

Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της Βουλής, "πλην ενός", όπως είπε χαρακτηριστικά, να ψηφίσουν τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο, «επιλύει σημαντικά προβλήματα», όπως το ότι προσφέρει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.