Τον προβληματισμό, τις απορίες αλλά και τις αντιρρήσεις τους σε αρκετές περιπτώσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την κυβέρνηση, εξέφρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλα για το ζήτημα.
Προβληματισμούς εξέφρασαν κυρίως βουλευτές που οι περιοχές τους σχετίζονται με την κρίση και έχουν ανοιχτά ζητήματα (Χίος, Δωδεκάνησα, Λέσβος κ.α), αλλά και η «ομάδα των 53» που έθεσε ζhτήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έπραξε και με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι προβληματισμοί και οι απορίες των 53 αφορούσαν κυρίως:
-Τι θα γίνει με τις προσφυγικες ροές.
- Πώς θα διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο.
- Αν η διαδικασία με το άσυλο διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- ��ήτησαν οι 14 ημέρες για τη διαδικασία ασύλου να γίνουν 28, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική για να μην καταπατώνται τα δικαιώματά τους.
- Τη διαφωνία τους για τα κλειστά κέντρα κράτησης.
- Τη διαφωνία τους επίσης για τη γλώσσα του εγγράφου της εισήγησης, που ζήτησαν να είναι στα ελληνικά και όχι στα αγγλικά...
Ο κ. Μουζάλας απάντησε σχετικά με το αίτημα για τις 28 ημέρες ότι δεν είναι διεθνής πρακτική και ότι δεν ισχύει για όλες τις χώρες ο συγκεκριμένος αριθμός ημερών. «Διαφέρει από χώρα σε χώρα» τόνισε.
Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη 500 άνθρωποι που δεν έχουν κάνει αίτηση για άσυλο και θεωρητικά θα μπορούσαν να φύγουν», ενώ επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα νομοθέτησης της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας».
Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ακόμα ότι η κάθε περίπτωση για κάθε άτομο εξετάζεται ξεχωριστά, σχετικά με το τι είναι ασφαλές για τον ίδιο.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή βοήθεια που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε: «Περιμένουμε από την Ε.Ε να στείλει τα 2.000 άτομα, το προσωπικό που είχε πει... Μέχρι τώρα τίποτα, περιμένουμε και την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία».
Στην ίδια συνεδρίαση επίσης έγινε ενημέρωση για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης .